Доказано: интернет и джаджите помагат за отслабване

Не всеки има нужда от отслабване, но ако се налага – интернет и смарт джаджите помагат
(снимка: CC0 Public Domain)

Много уеб приложения и електронни устройства, включително фитнес тракери и смартфони, претендират, че помагат на хората да водят здравословен начин на живот и да отслабнат. Но всъщност има малко изследвания за ефективността на препоръчваните методи. Сега учени от университета в Цукуба, Япония доказаха, че използването на джаджи и приложения може да помогне в борбата с наднорменото тегло.

Известна е вредата от наднорменото тегло за здравето и продължителността на живота. Всеки излишен килограм се превръща в риск от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, хипертония и други проблеми. Медиците препоръчват различни методи за борба със затлъстяването, а в последните години се наблюдава вълна от решения в тази сфера, които използват уеб приложения и мобилни джаджи.

Степента на въздействието на подобни технологии обаче не е строго анализирана, което затруднява определянето на най-ефективните средства за решаване на проблемите с наднорменото тегло. Затова японски учени решиха да положат основите за пълноценно, достоверно изследване.

В скорошно проучване, публикувано в списание Nutrients, експертите оценяват ефективността от използването на уеб приложения за отслабване и промени в начина на живот при хора с наднормено тегло и затлъстяване. За целта учените правят систематичен преглед на публикациите по темата и избират 1466 статии от две бази данни с медицински публикации за по-задълбочен анализ.

Всяка от избраните статии е проверена за качество при събирането на доказателства, като се отчита рискът от пристрастност. От този набор от статии 97 са анализирани качествено (в относителни термини, като интервюта или дневници на пациенти) и 51 количествено (с цифри).

Качественият анализ показва, че проучвания, използващи компоненти като социална подкрепа, самоконтрол на поведението и резултатите (тегло), поставяне на цели за промяна на поведението, информация за последиците за здравето и поставяне на цели за постигане, потвърждават тяхната висока ефективност при намаляване на теглото на пациентите.

В същото време изследователите откриват неприятна тенденция, че с увеличаване на продължителността на използване на уеб инструментите, ефективността на методите намалява, но това се случва и с конвенционалните методи.

Количественият анализ на публикациите също показа ефективността на уеб-базираните инструменти като персонализирана информация, съобразена с потребителя, и електронна консултация. Но в случая на онлайн чатове, оказва се, че този инструмент е неефективен. В същото време използването на смартфони за лични дистанционни консултации със специалисти има положително влияние върху загубата на тегло.

Въз основа на получените данни, изследователите заключават, че интернет и специализираните уеб инструменти могат да помогнат на хората да отслабнат. Но учените и лекарите все още не знаят най-добрия начин за постигане на тази цел. Необходими са нови научни разработки.

Коментар