Закриват сайтове за отслабване чрез глад

В Испания от няколко месеца се води кампания срещу модни агенции, които използват измършавели манекенки. От тази седмица испанските власти предприемат още по-драстични мерки и започват открита борба срещу анорексията в киберпространството. Те ще затварят Интернет сайтове, които пропагандират идеала за прекомерно слабо тяло.

Властите на Мадрид са подали съдебен иск срещу сайта „Порцеланова принцеса“, който е обявил конкурс, предлагащ на потенциални модели награди за намаляване на телесното тегло. Службата по здравеопазване предприе тази мярка, когато започна конкурса „Великата Ана“. По мнението на медицинските специалисти този конкурс създава сериозна заплаха за здравето на населението, преди всичко за онези, които страдат от заболявания, свързани с разстройства в режима на хранене.

„Ана“ е съкратеното название на анорексията. То се използва широко от участниците в дискусионните форуми в Интернет, които в последно време добиха голяма популярност.

Организаторите на конкурса дават оценки на участниците в зависимост от това доколко са успели да намалят потреблението на калории. Две точки се дават за 751-859 килокалории, а девет точки получават онези, които издържат на гладуване и живеят само с 50-150 килокалории на ден. „Почетно място на подиума“ и максимална оценка от 10 точки могат да спечелят участниците, които през целия ден не са хапнали нищо.

Скорошни изследвания показват, че повече от 100 хиляди испански жени боледуват от анорексия. Други около 500 хиляди испанци страдат от различни разстройства, свързани със стомашно-чревния тракт и неправилен режим на хранене.

Коментар