Промяна на хоризонта: половин милиард eSIM устройства до 2027 г.

Последните ходове на Apple ще доведат до бум на eSIM устройствата в глобален мащаб (снимка: CC0 Public Domain)

Смартфоните с eSIM, доставяни по света, ще достигнат половин милиард към 2027 година, прогнозира изследователската компания ABI Research в доклад, озаглавен „37 технологии, които трябва да следим през 2023 година“.

eSIM представлява стандартна цифрова „SIM карта“, която позволява на потребителя да активира клетъчен план от своя мобилен оператор, без да се налага да използва физическа SIM карта. Човек може да инсталира няколко (до осем) eSIM на iPhone и да използва два телефонни номера едновременно.

„Бързият растеж на доставките на eSIM смартфони е само една от многото промени на хоризонта, които показват един по-свързан, ориентиран към технологиите свят“, коментира Стюарт Карлоу, главен изследователски директор в ABI Research.

В световен мащаб през 2022 г. са доставени 293 милиона смартфона с eSIM, по думите на Фил Сийли, директорът по изследванията на ABI. Прогнозата на анализаторската компания е, че броят им ще нарасне до 515 милиона до 2027 г.

„Бъдещият ръст в интегрирането на eSIM смартфони ще бъде подпомогнат от значителните новини, обявени от Apple през 4-то тримесечие на 2022 г., когато тя пусна своята гама от смартфони iPhone 14 само с eSIM за пазара в САЩ“, каза Сийли.

Наред с това компанията предвещава, че текущата година ще е нелека за ИТ индустрията като цяло. „Никой не разполага с кристална топка, но можем да кажем с относителна сигурност, че предизвикателният климат ще продължи и през 2023 г.“, заключава Карлоу.

Коментар