Българските ученици заеха водещо място в света на олимпиади по география

Учениците, които представиха България на най-високо ниво в олимпиадите по география
(снимка: МОН)

В условията на рекорден брой участници и изключително голяма конкуренция, българските ученици успяха да завоюват общо 7 медала (1 златен, 5 сребърни и 1 бронзов) на 17-ата и 18-ата Международни олимпиади по география. Това са половината от всички общо 14 медала, спечелени от страната ни за участията ѝ в състезанието от 2004 година насам, съобщиха от спонсора на националния отбор – Есри България.

Златен олимпийски медал получи Теодор Костов от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон””, Варна. 5-те сребърни медала са завоювани от 4-ма състезатели: Антонио Георгиев от Природо-математическа гимназия „Акад. С. Корольов”, Благоевград,  Даниел Димитров от варненската математическа гимназия (с две отличия от двете поредни олимпиади), Михаил Паскалев от варненската математическа гимназия и Денис Урумов от столичната Първа немска езикова гимназия. С бронзов медал е удостоен Атанас Иванов от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов”.

Българските носители на медали от последните две Международни олимпиади по география и техните учители бяха наградени на официална церемония, организирана от Министерството на образованието и науката в ректората на СУ „Св. Климент Охридски”.

„Ако  географията е една от най-старите науки, то Географските информационни системи днес са символ на дълбоко и комплексно изследване и анализ, те са еталон за съвременна, иновативна платформа за мултидисциплинарно взаимодействие”, коментира Евгения Караджова, управител на Есри България, която награди един от медалистите.

Повече от 360 училища в България работят по програмата „ГИС в училище”, която стартира преди две години. Над 1100 учители и около 11 хиляди ученици учат с ГИС. „ГИС е техният инструментариум, с който могат да откриват тенденции, да анализират връзки, но най-вече да намират решенията на бъдещето – как да създадат устойчива грижа за нашата Земя”, каза Караджова.

„Новата география е високо технологична, ГИС са едни от трите най-бързо развиващи се технологии, заедно с нано- и биотехнологиите. Всичко това прави географията много вълнуваща като наука, но също и страхотна професия. В последните 10 години, по данни на американското бюро по труда, завършващите география са третите, както те ги наричат „most employable”, тоест най-способни да си намерят работа, специалисти”, каза доц. Стелиян Димитров Димитров, председател на Българско географско дружество и ръководител Катедра „Картография и ГИС” в Геолого-географски факултет (ГГФ).

От следващата учебна година ще стартира и нова бакалавърска програма, която ще е само на английски език – „Climate Change and Management”, разкри деканът на ГГФ – проф. Найденов.

Коментар