MaxCloudON вече предлага и GPU наети сървъри (GPU dedicated servers)

Наетите сървъри на MaxCloudON са предназначени основно за тежки компютърни изчисления
(снимка: MaxCloudON)

Компанията за облачни услуги MaxCloudON предоставя наети сървъри (dedicated servers) за отдалечено ползване, на достъпни цени, които клиентите могат да използват за тежки компютърни изчисления, фотограметрия, рендиране, симулации, разработване на изкуствен интелект или като централен сървър за дистрибуция на виртуални машини за служителите.

Сървърите, които MaxCloudON предлага, са както бюджетни решения, базирани на Intel Xeon процесори, така и по-висок клас AMD EPYC сървъри с до 256 изчислителни нишки (threads), подходящи за корпоративни клиенти.

Новото попълнение към плановете на MaxCloudON са сървъри с GPU (графичен ускорител). Те също се предлагат в два варианта:

  • Cloud Desktops с 1 GPU, които са подходящи за работни станции (workstations) за служителите на свободна практика (freelancers).
  • Сървъри с 4+GPUs. Те са подходящи за всякакви дейности, които изискват значителни паралелни изчисления на много малки задачи.

С ясната и прозрачна ценова политика на предплащане, MaxCloudON може да задоволи различни потребности – както на хора, работещи на свободна практика, така и на големи организации.

Фирмата предлага тестов сървър на всеки новорегистриран и потвърден клиент, който може за 48 часа да тества услугите на MaxCloudON напълно безплатно. Сървърите на MaxCloudON се отдават без допълнителни такси за инсталация, трафик и работа в мрежа, няма ограничения относно софтуера и времето на работа на процесора.

Каква е разликата между Dedicated Servers (наети сървъри), Shared Hosting (споделен хостинг) и VPS?

Shared hosting, VPS и Dedicated Servers са различни видове абонаменти планове.

При споделения хостинг и VPS имате повече от един клиент (наемател) на сървър, което прави тези планове по-евтини, но и създава проблеми с „шумни съседи”, които могат да натоварят сървъра до такава степен, че да не можете да го използвате в даден момент.

При dedicated servers (наети сървъри) имате само един наемател на сървър, който може да използва 100% от ресурсите на този сървър, което води до повишена сигурност, ефективност и стабилност.

За какво са подходящи наетите сървъри от MaxCloudON?

Нашите сървъри са предназначени основно за heavy-computing дейности (тежки компютърни изчисления) и могат да издържат на продължително натоварване. По-долу може да се запознаете подробно с два от начините за ползване на наетите сървъри.

  • Рендиране

Един от начините, по който можете да използвате наетите сървъри, е за рендиране. Сървърите на MaxCloudON, базирани на Dual AMD EPYC 7702, имат впечатляващ резултат от 78 654 точки на Cinebench R23, което ги прави два пъти по-ефективни от най-бързия, към момента,  комерсиален процесор Intel i9-13900 KS с резултат 39 706 точки. Както знаем, този тест използва точно рендирането на фотореалистична сцена, като процес за натоварване и тестване на системата и изчислява резултатът на база скоростта, с която тя се справя с тази задача. Ако Вашата фирма се занимава със създаването на 3D дизайн или анимация, можете да свържете няколко сървъра и да си направите „Облачна Рендер Ферма”, което ще Ви излезе значително по-евтино от конвенционална „Рендер Ферма”.

А с новите GPU сървъри ще можете да рендирате без проблеми и всичко, което досега не сте могли да правите на CPU сървъри, защото сте имали нужда от хардуерно ускорение (hardware acceleration).

  • Машинно обучение (machine learning)

С  предлагането на GPU сървъри, MaxCloudON увеличи значително възможността на клиентите да използват сървърите за Машинно обучение. По последни статистики, графичните ускорители (GPU) са три пъти по-бързи от централния процесор (CPU), когато се ползват за Машинно обучение. Това се дължи на факта, че при машинното обучение се изпълняват много, но сравнително лесни и независещи една от друга задачи, което ги прави подходящи за паралелно изпълнение. В това отношение GPU имат значително преимущество, защото съвременните GPU се състоят от много малки и не толкова ефективни ядра. Например, Nvidia Geforce RTX 3090  има 10 496 Cuda ядра – за сравнение, повечето сървъри имат по 64 ядра на всеки процесор и до два процесора, следователно, един добър сървър може да има 128 ядра и да изпълнява 256 нишки (threads). В момента MaxCloudON предлага сървър с 4 видеокарти 3090, като по желание на клиента могат да се добавят допълнителен брой карти чрез използване на разработените специално за тази ситуация райзъри (PCIe Risers).

Друго преимущество на GPU пред CPU е голямото количество VRam, която работи и на  по-бърза честота от стандартната RAM. Това позволява да се заредят големи масиви от информация, които са достъпни значително по-бързо отколкото централният процесор може да има достъп до системната RAM, поради по-голямото разстояние от процесора до RAM слотовете, както и по-ниската работна честота, като цяло.

Повече за услугите на фирмата можете да видите на maxcloudon.bg