Анализаторите влошиха прогнозата за PC пазара

Неблагоприятните условия на пазара за компютри се засилиха през последната година
(снимка: CC0 Public Domain)

IDC понижи прогнозите си за компютърната индустрия, позовавайки се на макроикономически проблеми и общо отслабване на потребителското търсене. Сега анализаторите очакват глобалните доставки на настолни компютри, лаптопи и таблети през 2023 г. да бъдат на ниво от 403,1 милиона единици вместо предишните 429,5 милиона.

Ако прогнозата се сбъдне, това означава, че обемът на PC пазара ще падне под нивото от 2019 г. Възстановяването обаче може да започне още през 2024 г. IDC прогнозира, че доставките на компютри и таблети през следващата година ще нараснат с 3,6%, в сравнение с 2023 г., за да достигнат 417,7 милиона единици, надхвърляйки нивата отпреди пандемията.

Проучването отбелязва, че тенденцията на неблагоприятни условия за пазара на компютри се засили на фона на приключването на корпоративните покупки и отслабването на пандемията от коронавирус, в резултат на което хората започнаха да работят и учат по-малко от вкъщи.

Втората половина на 2022 г. изпрати силен сигнал, че компютрите и таблетите вече не са в центъра на вниманието и, че 2023 г. ще бъде време за изчистване на инвентара и пренареждане на приоритетите, посочват анализаторите.

Освен това укрепването на щатския долар и растящата инфлация са повлияли силно на покупателната способност на хората по света. Въпреки че дългосрочната перспектива засега е оптимистична, остава рискът от пренасочване на потребителските разходи обратно към смартфони и друга електроника, се казва в доклада.

Анализатори от Gartner също прогнозират по-нататъшен спад в глобалните доставки на компютри, таблети и мобилни телефони през 2023 г., след двуцифреното намаление през 2022 г. През миналата година световният пазар се е свил до 1,8 милиарда устройства, което е почти 12% по-малко от 2021 г.

Тази година Gartner очаква доставките да намалеят с още 4,4% до 1,7 милиарда единици. Негативната динамика ще се прояви най-силно в сегмента на персоналните компютри, който пострада повече от останалите през миналата година.

Според статистиката на Gartner, глобалните доставки на персонални компютри са спаднали с 16% през 2022 г. – до около 287,2 милиона единици. Усилията, положени от доставчиците на компютри за намаляване на запасите, ще забавят спада до 6,8% тази година. Очаква се доставките на персонални компютри през 2023 г. да бъдат на ниво от 267,6 милиона единици.

Нивата на запасите от компютри ще се върнат към нормалното до втората половина на 2023 г., след значителното увеличение през 2022 г., което се дължи на факта, че „производителите надцениха нуждите на пазара, както и поради срива на потребителското доверие и резкия спад в търсенето”, сочи анализът.

Коментар