Обещаваща технология решава проблемите на Wi-Fi

Li-Fi мрежите използват светлинен сигнал за предаване на данни
(снимка: pureLiFi)

Безжичната технология Wi-Fi се наложи толкова масово на пазара, че изглежда без алтернатива. Но макар и изключително популярна, тази технология има някои недостатъци, които разработчиците се опитват да преодолеят с допълващи решения.

Компанията pureLiFi разработи трансивър, наречен LiFi, който може да реши проблема със запушването на честотните ленти на Wi-Fi, водещо до прекъсване на връзката или бавни скорости при трансфера на данни. За разлика от Wi-Fi, приемо-предавателят на pureLiFi не използва радиочестоти за обмен на информация, а вместо това – инфрачервения спектър на обикновената светлина, откъдето идва и името на технологията (Li е съкращение от Light – светлина, английски).

Премиерата на LiFi устройството се състоя на Световния мобилен конгрес в Барселона – MWC2023. В основата на pureLiFi LiFi стои инфрачервена технология съгласно спецификацията IEEE Light Communication 802.11bb. От гледна точка на потребителя, това е малък рутер без разпръснати антени – те са заменени от масив от IR излъчватели, вградени в тялото на устройството.

LiFi работи по класическата схема – рутерът разпространява светлинен сигнал към устройствата в стаята (смартфони, таблети, лаптопи и други), които приемат сигнала с помощта на вградени приемници. Устройства с интегрирани приемници за LiFi все още не се произвеждат масово, така че смартфоните за целите на демонстрацията бяха поставени в специални калъфи с приемници. Досега разработчикът не е публикувал резултати от измерване на скоростта на трансфер на данни по LiFi.

Създателите на LiFi не позиционират своята технология като алтернатива на обичайните Wi-Fi рутери, а като решение на проблема с лошия сигнал в многоетажна офис или жилищна сграда, където всеки етаж може да има десетки Wi-Fi точки в същия честотен диапазон.

За да работят правилно интернет или безжична връзка в локална LiFi мрежа, е необходимо рутерът с IR предаватели да бъде в пряка видимост с приемащото устройство. На теория системата може да работи с отразена светлина, но пряката видимост е за предпочитане.

Например, ако потребителят е в стая с LiFi рутер и държи смартфон или таблет в ръцете си, тогава интернет ще работи с тази технология. Но веднага щом постави устройството в джоба или излезе от стаята с него, автоматично ще се свърже отново с обикновения Wi-Fi сигнал.

LiFi рутерът бе показан на Световния мобилен конгрес в Барселона – MWC2023
(снимка: pureLiFi)

Технологията LiFi е много практична за любителите на безкомпромисната поверителност, които не искат техният интернет трафик да бъде наблюдаван отвън или да се използва от хитри съседи, отбелязва Android Police. На теория дори криптирана Wi-Fi мрежа с дълга непробиваема парола може да бъде хакната и използвана за всевъзможни злонамерени цели.

В това отношение LiFi осигурява максимална поверителност. Можете да затворите вратата, да дръпнете завесите, след което никой извън стаята, където е инсталиран рутерът, не може да се свърже с LiFi мрежата.

Създателите на LiFi уверяват, че всички разработки са готови за комерсиализация, тоест за масово производство на рутери и устройства с вграден приемник. Темпото на разпространение ще зависи от производителите на оборудването.

За доставчиците на смартфони интегрирането на LiFi антени не би трябвало да е голям проблем, тъй като те са съвместими с конвенционалните Wi-Fi модули. Тоест, не изискват допълнително оборудване, което заема ценно място в смартфона. В момента pureLiFi води преговори с производители на смартфони, но това все още не е гаранция, че LiFi ще стане част от смартфоните в обозримо бъдеще.

Коментар