Биткойн ферма с ядрена енергия заработи в САЩ

Във фермата за биткойн Nautilus Cryptomine вече работят 8000 единици за крипто-добив
(снимка: TeraWulf)

Американска компания пусна първата в страната ферма за добив на биткойн, захранвана на 100% с ядрена енергия. Съоръжението, изградено от TeraWulf и Cumulus Coin, се намира в щата Пенсилвания.

Мощността на фермата Nautilus Cryptomine възлиза на 200 MW. Делът на TeraWulf в съвместния обект е 50 MW и ще бъде използван напълно през май. Първоначалто във фермата са активирани 8 хиляди единици за крипто-добив, което осигурява производителност от 1 Eh/s.

През следващите седмици TeraWulf ще разположи още 8000 крипто-майнери в предприятието, за да достигне производителност 1,9 Eh/s. В бъдеще компанията ще увеличи дела си в съоръжението с допълнителни 50 MW.

Копаенето на биткойн с ядрена енергия е изключително печелившо, тъй като атомът предлага едни от най-ниските цени на пазара, коментира главният изпълнителен директор и председател на TeraWulf – Пол Прагер. През следващите пет години  1 KWh ще струва на компанията само $0,02.

Предприятието за крипто-добив Nautilus Cryptomine е разположено в щата Пенсилвания
(снимка: TeraWulf)

Освен това TeraWulf има и още едно съоръжение за крипто-добив – Lake Mariner в Ню Йорк, където скоро ще влезе в експлоатация нов корпус и ще консумацията на енергия ще се повиши до 110 MW.

С тези проекти TeraWulf ще достигне 50 000 единици за крипто-майнинг към началото на второто тримесечие, с консумирана мощност от 160 MW и сумарна производителност от 5,5 Eh/s.

Коментари по темата: „Биткойн ферма с ядрена енергия заработи в САЩ”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Само да добавя, че с админа на сайта познаваме така, че мойте коментари няма да бъдат изтривани каквито и да са

  2. Фофу

    Странното е че шефът на сайта търпи малоумници като Драко Тъпако, дето не може да върже две приказки, но винаги готов да смърди.

  3. Драко

    Странното е че шефът на сайта търпи такива като Фофу, ти си най гнусния от всичките… Това е срам за този сайт!

  4. Фофу

    фофуфен 10/03/2023 00:42 Много пролетарскиновини и на един път. И се размагхват едни компетенти цифри, знаем всичко до последната стотинка.

    И какво рабрахме :
    артилерийски снаряд до Украйна излиза 4 000 евро

    За да разрешат на Бойко да пусне клонче от турски поток го накараха да купи 5 изтребителя за по милярд. Цената на Ф16 е 30 милиона може би? Ф35 са 60 милиона.

    Японците живи да гиоплачеш и дълга им знаеш до последната йена.
    ——————
    Абе стига сте с тия малоумия бе хора. Кой ви вярва на малоумията. Кой ви се отчита точно на вас, кое колко струвало ? Вие сте просто едни позитанкси списвачи и всичко това е измислено или из таванските стаи или из мазетата.

    Не ме занимвайте с дивотии. Пляскайте си ги пред бабичките на кварталните партийни или ОФ събрания.

    И стига размята тези ТЕЦ, аз за ТЕЦ не съм говорил никога.
    ———
    Драко Тъпако – Главътъ, ваната, гов_ътъ. Потапяш.

  5. Драко

    Фърлю тъпото многузнайку келешчето не е излизал от гоуната никога, той си е такъв и е кюмюр..

    Фофуфенът пише истински неща за ТЕЦовете на въглища.
    другото опасно от въглищата е и живакът, то заради горенето на въглища живакът от въздуха отива в почвите и реките и от там в моретата и океаните и затова повечето риба е с високи нива на живак и води до отравяне, има места не замърсени и богатите държави ловят риба там

  6. фофуфен

    Да, вярно, 97% е близо до теоретичната граница, но с времето е постижимо.
    Естествено в остатъците от въглищните централи няма 600 пъти по – висока радиация. Както и много други компоненти голяма част от нея излита през комините и филтрите във въздуха. Можеш собственотъчно да измериш радиокативния фон близо до някой български ТЕЦ на въглища. Отиваш от централата в посоката към която духа вятъра и предполагам, ще наблюдаваш интересни стойности в почвата дори и на 50 километра.
    А за това какъв газ горят европейци и японци – да горят какъвто искат. Дет викат хората – имал си бол пари платил си. Въпрос на избор. И България купи 5 самолета за 5 милярда наскоро…
    Иначе като гледам американските съюзници просперират. Доставката на обикновен артилерийски снаряд до Украйна излиза 4 000 евро. Средната германска заплата. Две френски средни. 7 – 8 български. С парите за един снаряд можеш да изхраниш стадо гладни озверели български пенсионери. От тези дето никога не са били комунисти. Или да платиш лекарсвата на болно дете. То също никога не е било комунист. Но отва са дреболии… Нали нас реалистите обикновено алтернативно одарените ни наричат позитанаджии… Или русороби – по украински маниер 😉
    Вземат ти пари за съхранение на горивото понеже си “приятел”, а те се държат като бизнесмени, а не като приятели. Например за парите за 5 – те изтребители можеше да се построи още един АЕЦ (Примерно). Обаче и САЩ са бизнесмени. Велики при това.
    За да разрешат на Бойко да пусне клонче от турски поток го накараха да купи 5 изтребителя за по милярд. Цената на Ф16 е 30 милиона може би? Ф35 са 60 милиона.
    Относно Япония – можеш да провериш средната заплата. Долу – горе колкото във Франция, само дето цените в Япония – особено на плодове, зеленнчуци и меса – са в пъти по високи. И дълга им е 3 пъти колкото брутния вътрешен продукт. Не знам дали това е добре или зле. Ти кажи. Ти ако харчиш 3 пъти колкото получаваш ще си много добре. Със сигурност.

  7. Фофу

    Драко Тъпако, а ти какъв си се извъдил, като е очевидно, че главата ти е пълна с г_вна. Едно изречение не можеш да кажеш смислено, но много държиш да избълбукаш.

  8. Драко

    Ей кюмюри, голями експертчета се извъдихте, то от сичку разбират тия мушмули сдухани от лудите юефчета…

  9. Фофу

    Тая “технология на преработка на изпозлваното ядрено гориво и преизползването му на 97%” е малко дето викат по-скоро оптимистична мечта.

    Мини покрай АЕЦ Козлодуй и ще видиш, че се строи хранилище за отработено гориво, защото рашките взеха да искат едни множко пари за да го изкупуват и хвърлят където им дойде из Сибир-я. Може вече да е построено, че послдно минавах там преди 6-7 години.

    За въглища, никога нищо не съм споменавал.
    Но въреки това имам един скептицизъм за “в остатъчната пепел радиоактижността ще е 600 ПЪТИ”. Но и така да е, това е няколко хиляди пъти по-малко от … предполагам си чул за руските био-роботчета, т.е. войничета които са минавали за по 30-40 сек да чистят замърсените с уран зони и после беж.

    За Япония – “Ако генерират на американска ще плащат като луди и ще получават нищо.”
    Да, очевидно няма нищо политическо, но все пак виждам една голяма загриженост за тези дето ползват американски продукти.
    Ами не – не ги мисли японците – като всеки друг съюзник на САЩ те си просперират. Въпреки твоята и позитанската загриженост.

    Да му мислим ние, дето тъкмо тръгнаме малко напред и разни решетници ни вкарат едни продажници и пак връщат държавата с 25 год назад.

  10. фофуфен

    Фофич, вече съществува технология на преработка на изпозлваното ядрено гориво и преизползването му на 97%, което не само унищожава разходите за съхранението му, но и го превръща в сериозен актив. Има действащи централи исползващи тази технология. Дори всички отпадни материали от тази технология, които са много малко, се използват за производство на изключително скъпи и редки изотопи с добро търсене. От друга страна, например радиацията във въглищата, горени в централите, варира между 3 и 60 ПЪТИ над нормалния радиационен фон.
    Една проста сметхка при средна стойност 30 пъти:
    При изгаряне на въглищата остава 5% от техлото им и ако никаква радиация не е изхвърлена в атмосверата (което е много съмнително) в остатъчната пепел радиоактижността ще е 600 ПЪТИ над нормалния радиационен фон.
    Извода: Отпадъците от въглищните ценртали ТРЯБВА да се третират като ЯДРЕНИ ОТПАДЪЦИ! Да си чул някой да прави това?

    Това, което казах за въглищата, е в сила приблизително в същата степен за петролните елекртостанции в малко по – различни пропорции.
    По малко радиационни замърсяване предизвиква генерацията на природен газ, но в Европа (и Япония намример) е невъзможна, понеже най – евтината руска беше анатемосана, а европейците си нямат своя. Ако генерират на американска ще плащат като луди и ще получават нищо.
    Няма нищо политическо в изказването ми. Само факти.

  11. Фофу

    “Атомът е един от най-изгодните като цена източници на електроенергия в момента”

    Да така е, но има малък пропуск в изказа. Един от най-изгодните е за фирмите които го ползват В МОМЕНТА и слагат всичко В ДЖОБА – личния такъв.

    В дългосрочен план, като се вземат в предвид разходите за съхраняване на ядрено гориво, по-късно планове за погребване на реакторите според правилата И печалбите започват да НАМАЛЯВАТ. Но не за печалбарите, защото парите за това не идват от техните джобовете. Обикновено се оказва, че тези грижи са за държавата. Т.е. хората пак са изтеглили билета със загуба от лотарията.

    Но пък колко са се радвали, че имат АЕЦ. Колко са рипали от радост, че ДЪРЖАВАТА печели и съответно те, нали там някъде в края на веригата. Колко ли пък знаят милите оФси къде отива паричният поток ??? Някой знае ли за “нашият” АЕЦ примерно ???

    Или (не дай боже) когато стане, авария обикновено се оказва, че тия дето са слагали печалбите са слагали в повечко и са спестили от гледна точка подсигуряване. Следват закани и разни глоби от страна на държавата, но както е рекъл поета това е пунта мара.

    И накрая държавата вади парите и плаща за да покрива щетите след печалбарите. И изгодата пак остава за едни, за други, неизгодата.

    А и не е необходимо да е авария. Тия всичките милиони тонове отработено гориво, някой знае ли как се съхраняват. При пероди на полуразпад хиляди години, къде е гаранцията че някое хранилище няма да изпусне след 100 години примерно. Кой ще хванат тогава да плаща ??

  12. Горд енергетик български

    Колко беше в България един киловат?
    Хо-хо-хо

Коментар