ЕС иска от Twitter повече хора да модерират съдържанието

Twitter ще трябва да назначи повече хора за модератори по настояване на ЕС
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейските регулаторни органи препоръчват на Twitter да разчита повече на човешкия труд за модериране на съдържанието в социалната мрежа, вместо на алгоритми с изкуствен интелект.

До септември тази година всички социални мрежи, работещи под юрисдикцията на Европейския съюз, трябва да приведат дейността си в съответствие със Закона за цифровите услуги (DSA). В противен случай собствениците им ще бъдат глобени до 6% от годишния оборот на световния пазар.

В тази връзка европейските регулатори препоръчаха на социалната мрежа, управлявана от Илон Мъск, да използва повече човешки труд за модериране на съдържанието, съобщи Файненшъл Таймс.

В момента регулаторите не са напълно доволни от политиката на Twitter, която предвижда използване на малък брой доброволци за модериране на съдържанието с идея те да бъдат заменени от алгоритми с изкуствен интелект.

Отговорните фактори в ЕС смятат, че Twitter трябва да наеме повече професионални модератори и да обърне внимание на проверката на информацията, разпространявана от страниците на социалната мрежа.

По време на неотдавнашни разговори с регулаторите Twitter получи одобрение на практиката да използва модератори-доброволци като част от концепцията Community Notes, но чу и забележка, че няма достатъчно такива помощници за ефективна борба с разпространението на дезинформация.

В допълнение, ефективното модериране на съдържание на езици, различни от английски, продължава да бъде предизвикателство. Представители на Европейската комисия очакват платформите да осигурят адекватни ресурси за привеждане на дейността си в съответствие с изискванията на регионалното законодателство.

Наемането на достатъчен брой хора-модератори е един от ключовите фактори за социалните платформи да успеят да спазят изискванията в тази област, според европейските регулатори.

Коментар