Arm се готви за IPO с оценка от 8 милиарда долара

IPO-то на Arm се очертава като едно най-вълнуващите събития на борсата през 2023 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Британският разработчик на чипове Arm ще се опита да привлече поне 8 милиарда долара като част от листването си на борсата през 2023 г. Компанията планира първично публично предлагане на акции в САЩ, вместо на борсата в Лондон.

Очаква се Arm да подаде документите за IPO в края на април 2023 г., а самото листване вероятно ще се състои към края на годината, според източници, на които се позовава Ройтерс. Точният момент за излизане на борсата ще зависи от пазарната ситуация.

Разработчикът на референтни дизайни за чипове ще започне да се подготвя за IPO през следващите дни. Диапазонът на оценката на компанията за предстоящото листване все още не е определен, но Arm се надява на повече от 50 милиарда долара.

През септември 2020 г. Nvidia обяви споразумение за придобиване на Arm и съгласно условията трябваше да плати 21,5 милиарда долара в свои акции и 12 милиарда собствени средства, включително 2 милиарда веднага след споразумението. През февруари 2022 г. обаче сделката, която трябваше да приключи през март, беше анулирана.

Основателят на Arm, Херман Хаузер, се противопостави на сделката с Nvidia и поиска правителството на Обединеното кралство да забрани продажбата на компанията. След това британският отдел за цифрови технологии, култура, медии и спорт обяви, че ще преразгледа сделката между Nvidia и Arm от съображения за националната сигурност. Служителите се страхуваха от негативни последици за британската технологична индустрия.

След провала на продажбата на Nvidia, британският разработчик реши да излезе на борсата. За да направи това, собственикът на компанията – японският конгломерат SoftBank – се обърна към инвестиционните банки Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase и Mizuho Financial Group.

През юли 2022 г. Файненшъл Таймс съобщи, че Softbank е замразила плановете си да листва акции на Arm на Лондонската фондова борса (LSE), поради напускането на Борис Джонсън от поста министър-председател на страната и произтичащата от това политическа несигурност.

По-късно, през ноември 2022 г. директорът за връзки с инвеститорите на Arm, Иън Торнтън, каза, че е малко вероятно листването на компанията да се състои, както е планирано, преди края на март 2023 г. В същото време компанията продължава да се подготвя за IPO и го прави „много добре”, увери Торнтън.

В началото на март 2023 г. Arm заяви, че ще листва акциите си само на фондова борса в САЩ, разбивайки надеждите на британското правителство, че компанията ще се върне на борсата в Лондон, отбелязва Ройтерс.

Коментар