Аномалии подкопават производителността на фотоволтаиците

Аномалии в работата на фотоволтаичните системи водят да намаляване на производителността и солидни загуби (снимка: CC0 Public Domain)

Аномалиите в работата на фотоволтаичните инсталации стават все по-сериозна причина за загуба на производителност. Нови данни сочат, че това може да коства над 2 млрд. долара загуби за соларната индустрия.

Базираната в САЩ Raptor Maps публикува годишен доклад за недостатъчната производителност на глобалната фотоволтаична система. Анализът се базира на въздушни инспекции на 24,5 GW широкомащабни слънчеви системи.

Статистиката от проверките показва, че слънчевите активи страдат от все повече аномалии всяка година. Недостатъчното представяне поради аномалии почти се е удвоило: от 1,61% през 2019 г. до 3,13% през 2022 г., каза компанията. Загубите на електроенергия са се увеличили с 94% от 2019 г. насам.

Ако се запазят настоящите темпове, загубите на електроенергия, породени от аномалии в работата на фотоволтаиците, могат да нараснат до почти 6% до 2025 г.. Raptor Maps оценява годишните загуби на 82 милиона долара за инспектираните 24,5 GW активи. Това би означавало стотици милиони долари загуба в глобален мащаб!

„Екстраполирането [на тези данни] към общия глобален фотоволтаичен капацитет (към края на 2021 г., с изключение на жилищните) означава 2,5 милиарда долара годишна загуба на приходи за индустрията“, казват от компанията.

Докладът включва данни за подкопаната производителност по размер на инсталацията и аномалии на ниво модул. Цифрите показват, че по-малките ВЕИ обекти са имали най-високи средни загуби на мощност като процент от съответния производствен капацитет. Най-големите обекти пък показват по-високи средни загуби на мощност.

Соларните паркове с размер между 100 MW и 200 MW имат средни загуби на мощност от 4,04% – 29% по-високи от средните за света. Инсталации, по-големи от 200 MW, губят средно около 4320 долара на мегаватчас, твърди Raptor Maps.

Коментар