vivo X90 Pro – смартфонът с най-голям сензор за изображения

С модела X90 Pro, брандът vivo затвърждава лидерството си в областта на мобилната фотография (снимка: vivo)

Новият флагман на vivo – X90 Pro вече е на българския пазар. Смартфонът от трето поколение, произлязъл от глобалното партньорство между vivo и ZEISS, идва с изключителни фотографски възможности и значително подобрение на производителността.

Първи в списъка със спецификации стои най-големият сензор за изображения до момента – 1-инчов IMX989, наред с новия и подобрен чип за обработка vivo V2. Новата надстройка на тройната основна камера значително увеличава чувствителността към светлина, естествената обработка на цветовете и стабилизирането на изображението. Интуитивното изживяване с камерата позволява и на професионалистите, и на начинаещите да уловят висококачествени кадри.

Трио изключителни камери

50-мегапикселовият основен обектив има голяма бленда f/1,75 и 3,2 μm, конфигурация 4-в-1, което позволява по-голям прием на светлина на пиксел – това води до по-ясна картина и по-ярки изображения. Фоточувствителната зона на сензора е увеличена със 77% в сравнение с миналогодишния флагман – vivo X80 Pro, с повишение на капацитета за поглъщане на светлина до 43%.

Следваща по ред е 50-мегапикселовата портретна камера с нейната 50-милиметрова конфигурация с фиксиран фокус. Зад обектива се намира сензор IMX758, постигащ бленда f/1,6, която позволява заснемането на фини детайлни портрети, дори при условия на слаба осветеност. Надграждайки високо оценените портретни функции на своя предшественик, новото устройство идва и с подобрено качество на портретната камера.

Триото камери е завършено от 108-градусова широкоъгълна камера с 12-мегапикселов сензор Sony IMX663 и бленда f/2,0, които осигуряват улавяне на перфектни кадри, дори когато обектът е изключително близо.

X90 Pro идва със смел нов дизайн, вдъхновен от спиралата на Фибоначи
(снимка: CC0 Public Domain)

X90 Pro въвежда и специална технология за оптична стабилизация на изображението (OIS), разработена от vivo, която позволява по-интелигентна и прецизна корекция в сравнение със стандартната OIS. Благодарение на нея смартфонът постига стабилизация на изображението от ниво 4 на CIPA, което е професионално ниво на настройка.

Персонализиран чип за изображения

Новият vivo X90 Pro се радва не само на подобрени сензори, но и на персонализиран чип за изображения, наречен vivo V2. Той разполага с вътрешно разработени AI алгоритми, както и с оптика ZEISS с T покритие за допълнително подобряване на възможностите за нощна фотография.

В резултат на актуализацията на хардуера и софтуера, X90 Pro вече може да заснема 4K видеоклипове при условия на слаба осветеност. Това позволява улавяне на ясни изображения дори при високи ISO настройки, благодарение на алгоритъма за намаляване на шума.

С режима Handheld Astro без усилие може да бъде заснето звездното небе, а AI Night View допринася за постигане на по-точни цветови тонове при нощна фотография. Смартфонът разполага и с функцията ZEISS Natural Color 2.0, която представя цветовете с по-голяма автентичност и точност, доближавайки заснетите изображения до това, което се вижда с просто око.

Функцията Zero-Shutter-Lag Motion Snapshot на vivo и ZEISS улеснява улавянето на движение. Закъснението от нула секунди означава, че това, което потребителите виждат пред себе си, е това, което получават в ключови моменти, дори при слаба осветеност. В режимите Sports и Night Sports комбинацията от високоскоростен затвор и алгоритъм за откриване на движение може незабавно да замрази кадрите, като поддържа ясно всеки бързодвижещ се обект.

50-мегапикселовият обектив приема светлина на пиксел – това води до по-ясна картина и по-ярки изображения (снимка: vivo)

И накрая, благодарение на 1-инчовия сензор, смартфонът предлага редица творчески ефекти, разработени съвместно от vivo и ZEISS. Така например, ZEISS Cine-flare Portrait стимулира ефекта на отблясъци, наблюдаван в много известни филми от големия екран, а ZEISS Miniature Effect позволява заснемане на уникални миниатюрни градски пейзажи.

Зареждане до 50% за 8 минути

Новият X90 Pro поддържа технология 120W Dual-Cell FlashCharge, която, комбинирана с батерия от 4870 mAh, подобрява както скоростта на зареждане, така и живота на батерията. Флагманът идва и с добре познатия 50W Wireless FlashCharge, лансиран с миналогодишния модел – X80 Pro.

Устройството предлага два режима на зареждане: бързо зареждане и балансиран режим. В режим на бързо зареждане X90 Pro може да се зареди до 50% за 8 минути и 10 секунди. Балансираният режим е подходящ за ежедневно зареждане – отнема само 29 минути, за да зареди батерията до 100%.

Освен това телефонът има 24-измерна защита и TÜV Rheinland Safe Fast-Charge System Certification, гарантиращ безопасност при зареждане.

Повишена производителност

Новият смартфон на vivo е в конфигурация с двоен чипсет – основният е мобилната платформа MediaTek Dimensity 9200, съчетана с чипа vivo V2, благодарение на които Х90 Pro постига AnTuTu Benchmark резултат от порядъка на 1,26 милиона.

Смартфонът е снабден с 12 GB LPDDR5X и 256 GB UFS 4.0 памет, подсилена с vivo Extended RAM, която добавя допълнителни 8 GB виртуална памет, и UFS Deep Defragmentation за плавна производителност и обработка на данни.

X90 Pro идва и с подобрена система за течно охлаждане на парната камера. Той разполага с 24-слойна охлаждаща структура, която е увеличена с над една трета в сравнение с предшественика си, покривайки площ от 4002 квадратни мм. Освен това иновативният дизайн на рамката намалява преноса на топлина от процесора към телефона.

Намалена синя светлина

6,78-инчовия екран предлага завладяващи ефекти и усъвършенствана защита на очите. Дисплеят е изработен от нов луминисцентен материал, който ефективно намалява синята светлина. Трептенето на екрана е понижено, а благодарение на прецизното затъмняване, яркостта на дисплея може да се настройва всяка една секунда, за да съответства на външните условия на осветление, осигурявайки допълнителен комфорт при гледане.

6,78-инчовия екран е изработен от луминисцентен материал, който намалява синята светлина
(снимка: vivo)

Функцията ZEISS Natural Color Display е добавена за първи път като опция към настройките за цветови стил на екрана (освен режима за показване по подразбиране), за да гарантира, че заснетите цветове не се влияят от дисплея и съответстват на това, което човешките очи виждат.

За тези, които обичат да стриймват видео съдържание или игри в движение – големият, извит екран на X90 Pro може да възпроизвежда 1,07 милиарда цвята и 100% DCI-P3 широка цветова гама, предоставяйки богати и естествени цветове.

Смартфонът разполага и с двоен стерео високоговорител, линеен мотор по X-ос за по-завладяващо аудио-визуално изживяване и богата тактилна обратна връзка, което го прави идеален за игри.

Автентичен нов дизайн

X90 Pro идва със смел нов дизайн, вдъхновен от спиралата на Фибоначи, а трите задни камери са интегрирани в едно „Голямо око”, създавайки цялостен и завършен външен вид. Покрита с Corning Gorilla Glass, общата твърдост на стъклената леща достига 6 по скалата на Моос, което осигурява допълнителна здравина и устойчивост на изпускане и надраскване.

X90 Pro ще се предлага на българския пазар в цвят Legend Black
(снимка: vivo)

Дисплеят на смартфона е снабден с най-новото защитно стъкло SCHOTT Xensation Up. Това химически подсилено литиево-алумосиликатно стъкло позволява на устройството да поддържа елегантна извивка на дисплея и осигурява висока устойчивост. Според тестове, Xensation Up може да издържи на падане от двойно по-голяма височина спрямо конвенционалното алуминосиликатно (AS) стъкло.

X90 Pro се предлага в цвета Legend Black. Гърбът е покрит с мека на допир веган кожа, която е изключително издръжлива и устойчива на петна. Смартфонът има рейтинг IP68 за устойчивост на вода и прах.

Новият флагман X90 Pro ще се предлага в мрежата на Технополис от 10-и март на ексклузивна цена.

Коментар