Експерти настояват за облекчаване на режима за сините карти

„Промени в насока условията и реда за извършване на дейност по осигуряване на временна работа и по-конкретно спрямо работници – граждани на трети страни ще донесе повече гъвкавост за бизнеса и ще спомогне за намаляване недостига на кадри”, казва Надежда Василева (снимка: Adecco България)

Ограниченият трудов пазар в България може да бъде разширен с нова работна сила, ако бъдат облекчени условията за временна заетост на граждани на държави извън ЕС. Това сподели Надежда Василева, изпълнителен директор на Adecco България по време на работна дискусия, организирана от Българската стопанска камара „Внос на работници от трети страни – предизвикателства и възможности”.

„Облекчаването на режима по издаване на сините карти за висококвалифицирани кадри е само първата стъпка към увеличаване на конкурентоспособността на българската икономика”, коментира Таня Найденова, търговски директор на Adecco България.

По нейните думи, все повече български компании изпитват затруднения с намирането на нискоквалифициран персонал. Редица фактори влияят на тази тенденция, като все по-ниските нива на безработица, емиграцията на трудоспособно население и липсата на интерес към нискоквалифицирани работни позиции.

„Заводи, хотели, заведения, шивашки фабрики, строителния бранш вече активно наемат персонал от чужбина. Кандидатите са основно от Киргизстан, Узбекистан, Турция, Украйна, като за 2022 са издадени над 4000 разрешителни за работа. Процедурата, макар и олекотена напоследък, все още е тромава, и отнема поне 3 месеца”, каза Найденова.

Подкрепата, която агенциите за подбор на персонал могат да окажат на бизнеса, на този етап се ограничава до търсене и подбор на кандидати за работа от трети страни, както и съдействие по издаване на нужните разрешителни – процес, отнемащ няколко месеца.

„Имайки предвид ползите от услугата по временна заетост, смятаме, че промени в насока условията и реда за извършване на дейност по осигуряване на временна работа и по-конкретно спрямо работници – граждани на трети страни ще донесе повече гъвкавост за бизнеса и ще спомогне за намаляне недостига на кадри”, допълни Надежда Василева.

Участниците в срещата бяха категорични, че е необходимо сроковете по проверка и одобрение на документацията да бъдат съкратени, да се търсят варианти за облекчаване на процедурите по примера на Германия и Румъния и да се работи по дигитализацията на всички процеси.

Коментари по темата: „Експерти настояват за облекчаване на режима за сините карти”

добавете коментар...

  1. Фофу

    п 10/03/2023 04:45 На който му се работи ВЕЧЕ работи. На който не му се работи и с баница всяка сутрин да го каниш пак не става.

  2. п

    Трябва да се създават нови работници тук а не да се внасят.

Коментар