БРАИТ: Хората, а не капиталите, са водещи

БРАИТ даде категорична заявка за участие в следващия Национален съвет за тристранно сътрудничество (снимка: БРАИТ)

Вече хората, а не капиталите са водещите. Достъпът до талант е от основно значение и приоритет, заедно с развитието на бизнес средата – данъчни регулации и нормативна уредба и утвърждаване на правовата държава, заяви Доброслав Димитров, новият председател на Управителния съвет на Българска работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ).

„Институциите и регулативните органи трябва да влязат в ролята си, да има прозрачност на процесите в държавата и конкурентен бизнес климат”, каза Димитров при встъпване в длъжност. Това стана на Общото събрание на БРАИТ, което утвърди заложената в устава ротация на председателството – то премина от Автомобилния клъстер към БАСКОМ в лицето на председателя на софтуерната асоциация Доброслав Димитров. За период от две години той става и председател на УС на БРАИТ.

Направена беше и категорична заявка за участие в следващия Национален съвет за тристранно сътрудничество. Наложително е активно присъствие на консолидираната иновативна екосистема на масата на преговорите, където се формира стратегическата визия за развитие на новата икономика на България в условията на форсирана дигитална трансформация и инвазия на изкуствен интелект, заявиха от Асоциацията.

„Компаниите, обединени в сдруженията и клъстерите на БРАИТ, представляват повече от 20% от БВП на България. Фокусираме се върху създаването на по-богато и по-проспериращо общество. То може да се случи, само когато поставим човека в центъра на икономиката на новите технологии”, каза Доброслав Димитров.

В управителния орган на работодателската организация влизат 12 сдружения, сред които Сдружение „Биотехнологичен и здравен клъстер”, Сдружение „Аутомотив Клъстер България”, Институт за агростратегии и иновации, Сдружение „Клъстер мехатроника и автоматизация”, Фондация „Клъстер информационни и комуникационни технологии”, Сдружение „Клъстер възобновяеми енергийни източници”, Сдружение „Морски клъстер България”, Сдружение „Клъстер Тракия икономическа зона” и Сдружение „Клъстер изкуствен интелект България”.

„Протягаме ръка към всички работодателски организации, защото вярваме, че имаме обща цел – все по-развита и по-технологична икономика. Отворени сме за диалог и с всички сродни асоциации във високотехнологичния сектор, тъй като само обединени може да утвърдим лидерските позиции на ИКТ индустрията и да я превърнем в естествен двигател на българската икономика”, каза още Доброслав Димитров.

Коментари по темата: „БРАИТ: Хората, а не капиталите, са водещи”

добавете коментар...

  1. Фофу

    010010 11/03/2023 09:29 Да, ясно е че си стар партиен активист.

  2. 010010

    фофучке заяждай се с друг, аз вече съм стар и няма да мога да ти удовлетворя.

  3. Фофу

    010010 10/03/2023 10:44 Хайде направи ти фирма да ни покажеш как трябва да става. ДРъвен философ.

    “а като си гений, пак си стока”. Не, като си гении си правиш фирма и си твориш гениалните неща. Друг е въпросът дали наистина си или само си мислш. Че то такива бол.

  4. 010010

    да работодателските организации умеят добре да се обединят и имат ресурси и могат да натискат когото им е нужно в всякакви обществени структури за разлика от това което е немислим за отделния служител.
    нп ако някой напусне работата своеволно или пък откаже нещо на работодятеля може да бъде изхвърлен като боклук и никой друг няма до га приемe, като има заговор между работодателите.
    за работодателите, служители им са като стока, и си разменят и използват стоката колкото и както си искат. а като си гений, пак си стока, само че по-ценна и по-полезна стока държан под око.
    разбира се че хората са водещи, но, кои хора? всеки нормален знае или се сеща кои.

Коментар