Първи български продукт в “облака” на Azure

Вече има български продукт, базиран на иновативната “облачна” технология Azure Services Platform, обявена преди дни от Microsoft. Досега Azure беше налична за тестване от десетки хиляди компании и индивидуални разработчици.

Track My Business предоставя на крайния клиент лесен за използване интерфейс за географско следене на превозни средства

Софтуерът „Трак Май Бизнес” (Track My Business), разработен от едноименната страртираща компания, се базира изцяло на Windows Azure и ще се продава като услуга. Клиентът ще заплаща конкретно каквото получава и колкото ползва. Времето за внедряване и пускане в експлоатация е минимално и няма практически никакви разходи за хардуер и допълнителен софтуер.

“Трак Май Бизнес” е услуга за управление на корпоративна логистика от всякакъв вид. “За клиентите ни е важно предоставената от нас услуга да е винаги на разположение по всяко време и във всяка точка по света. Освен това във всеки един момент ние трябва да сме готови да увеличим или намалим неколкократно капацитета на потребителите на системата, при това на изгодна и лесна за прогнозиране цена”, коментира Ленарт Джъст Хансен, управител на cъздадената в България компания „Трак Май Бизнес” ООД.

Софтуерът предоставя на крайния клиент лесен за използване интерфейс за географско следене на превозни средства. За всеки клиент администраторът на системата регистрира потребителски профил, а техническото лице настройва и инсталира проследяващите устройства в превозните средства.

Проследяващите устройства използват GPRS свързаността към интернет на GSM мрежа, като по този начин изпращат отчети за точното си местоположение. Интервалът, през който се изпращат тези отчети, може да бъде различен по желание на клиента, но препоръчителната стойност, която е заложена, е 20 секунди.

Представяйки Azure, Рей Ози, главен софтуерен архитект на Microsoft, говори за “три екрана и облака”, където софтуерът ще предоставя еднакви услуги на своите потребители чрез екраните на техните компютри, телефони и телевизори.

Подчертавайки изместването на ИТ индустрията към подобни хибридни технологии и решения, Ози описва програмния модел на едно ново поколение приложения за бизнеса и дома, които ще ще живеят в “облака” на Windows Azure и ще използват неговите възможности и услуги.

„С представянето на Azure Services Platform нашата компания превърна визията за софтуер + услуги в реалност”, коментира Огнян Киряков, генерален директор на Microsoft България.

Избирайки Windows Azure като платформа за своето решение, “Трак Май Бизнес” ще могат да добавят допълнителни сървъри за постигане на по-голяма производителност, само с натискането на един бутон. Това ще им позволи да планират рационално разходите по изграждането на необходимата им инфраструктура, поясни Мартин Кулов, Microsoft MVP.

“Ако в даден момент натоварването намалее, веднага ще могат да намалят броя сървъри, които използват, и по този начин да намалят разходите си. Досега това беше практически невъзможно за стартиращи компании, поради високата цена за наемане на хардуер.  Също така използването на Silverlight в комбинация с Bing Maps дава възможност за постигане на динамичен интерфейс с богато съдържание при значително по-ниска цена за разработка спрямо класическите HTML страници”, допълни Кулов.

Коментар