Квантов компютър ще обслужва бизнеси по целия свят

За разлика от класическите компютри, квантовите машини могат да обработват огромни количества данни с невероятни скорости (снимка: Equinix / Oxford Quantum Circuits)

Технологичната компания Oxford Quantum Circuits (OQC) възнамерява да направи един от най-мощните квантови компютри комерсиално достъпен за бизнесите по целия свят в партньорство с доставчика на дигитална инфраструктура Equinix. Квантовият компютъп на OQC е инсталиран в един от IBX центровете за данни на Equinix – TY11 Tokyo International Business Exchange.

OQC планира да използва решението за взаимносвързаност при поискване Equinix Fabric, за да направи квантовите изчисления като услуга (Quantum Computing as a Service/QCaaS) достъпни за фирми и организации по света в глобалната платформа на Equinix в края на 2023 г.

Веднъж свързани с Equinix Fabric, компаниите ще получат лесeн достъп до квантови изчисления – така, сякаш са локални, което означава, че могат да изпробват и експериментират с новаторската технология чрез директно свързване към QCaaS в рамките на собствената си цифрова инфраструктура с по-голяма сигурност и лекота.

Анализаторите очакват нарастващо търсене на QCaaS услуги от страна на организациите по света. Технологията е настроена да поддържа широка гама от сектори – от откриване и разработване на лекарства до управление на риска, банкиране и усъвършенствано производство.

IDC прогнозира, че до 2026 г. 95% от компаниите ще инвестират в изчислителни технологии, които предоставят по-бързи резултати от сложни набори от данни, за да стимулират диференцирани бизнес резултати. Предоставянето на квантовите изчисления „като услуга” в глобално взаимосвързана цифрова инфраструктура трябва значително да намали бариерите пред експериментирането и възприемането, като цена, умения и сложност на интеграцията – и отваряне на квантовата технология за много повече организации за тестване и използване.

„Светът чакаше квантовите компютри да узреят до такава степен, че да могат да променят живота ни. Инсталирането на квантова изчислителна система в центъра за данни от световна класа TY11 на Equinix ни приближава една стъпка по-близо до тази реалност”, заяви д-р Илана Уисби, главен изпълнителен директор на OQC.

Квантовото изчисление представлява голяма промяна по отношение на технологиите и процесите. За разлика от традиционните класически компютри, квантовите компютри могат да обработват огромни количества данни с невероятни скорости. „Бъдещето е тук и ние задаваме темпото за ерата на квантовите изчисления”, допълни Уисби.

„Квантовите изчисления имат потенциала да трансформират начина, по който бизнесът решава проблеми както сега, така и в бъдещето. Очакваме с нетърпение да работим заедно за решаване на някои от ключовите дигитални предизвикателства, пред които са изправени организациите днес”, каза от своя страна Арун Дев, глобален ръководител на дигитална взаимосвързаност в Equinix.

Квантовото изчисление ще бъде трансформираща революция в скоростта и мощността на обработка, създавайки големи възможности във всичко – от подобрена киберсигурност и по-бързо откриване на лекарства до климатично моделиране и намаляване на топлинни емисии от компютри, коментира Джордж Фрийман, министър в новия Департамент за научни иновации и технологии на Обединеното кралство.

„Ето защо инвестирахме приблизително 1 милиард паунда за 10 години, за да подкрепим квантовия сектор в Обединеното кралство от световна класа, да привлечем най-умните и най-добрите таланти… и водещи световни компании да инвестират тук, за да стимулират икономическия растеж. Днешното съобщение показва, че британско-японският съюз е ключова част от глобалната надпревара за квантовата индустрия”, допълни министърът.

Коментар