ADATA Legend 750 – NVMe диск за по-бърз работен компютър

ADATA Legend 750 е представител на средния клас NVMe дискове, предназначен за ускоряване на работния компютър (снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Лесно инсталиране, повишена производителност, неустоима цена – така накратко може да се опише ADATA Legend 750: бърза SSD памет за постигане на висока производителност при работните настолни и мобилни компютри.

ADATA е марка, известна със своите бързи и ценово-достъпни памети и устройства за съхранение, вкл. SSD дискове – и външни, и вътрешни. Legend 750 е част от голямата серия Legend, при която колкото по-голямо е числото в името, толкова по-високи скорости на четене и писане радват потребителя.

Неотдавна ви запознахме с Legend 710, който се отличава със скорости на четене/запис съответно 2400/1800 MB/s, както и с Legend 840, където пък скоростта на четене/запис достига впечатляващите 5000/4500 Mbps. Е, моделът Legend 750 застава по средата между тях – това е NVMe SSD, който предлага добра производителност на достъпна цена.

Вярно е, че Legend 750 не смайва с нещо извънредно, не чупи рекорди; неговата задача не е такава. Той има за цел да предложи подобряване на производителността на работните компютри за потребители, които вече усещат нужда да се отърват от мудността своите машини, но това трябва да се случи в рамките на тънък бюджет.

Със скорости на трансфер от 3500/3000 MB/s този модел помага на компютъра да зарежда операционната система и приложенията бързо или да „сдъвква” големи задачи лесно и „неусетно”, дори и игри.


По-малко топлина

Комплектът идва в семпла опаковка, като в кутията има две „легла” – едно за самата памет и едно за допълнителния тънък алуминиев радиатор, който може да бъде прикрепен към горната част на SSD устройството. Той е проектиран да гарантира 15% намаление на температурата на устройството по време на работа. Оцветен е в характерен яркосин цвят, в духа на другите памети от групата Legend.


За настолни системи и лаптопи

Legend 750 е предназначен за инсталиране на стационарни компютри, но е подходящ и за надграждане на лаптопи. За да отговори на изискванията за производителност на SSD-то, компютърът трябва да има интерфейс PCIe Gen3 x4. Факт е, че това не е най-новата технология – по-стара е в сравнение с Gen4, но от друга страна е добра новина, защото означава, че модулът може да се използва и на малко по-стари компютри.

Параметри, криптиране и управление

Legend 750 е базиран на 3D TLC NAND компоненти със SLC кеш памет, DRAM памет, 256-битова защита на данните „от край до край” и система за контрол на грешките (LDPC ECC). Всичко това следва да води до по-добра производителност, по-малко грешки при запис и четене и като цяло по-дълъг живот на продукта.

Осигурена от ADATA, специализираната „кутия с инструменти” SSD ToolBox дава спокойствието, че потребителят разполага с най-новия фърмуер за оптимална производителност. Системата позволява наблюдение на изправността на устройството и оставащия живот чрез средства за самонаблюдение, анализ и отчитане (наречени още S.M.A.R.T.). Инструментът също така позволява да се следят в реално време текущата работна температура, капацитет и общо използвано пространство.

Освен това са налични диагностични инструменти за проверка на състоянието на устройството, инструмент за оптимизация, предназначен да подобри производителността с течение на времето, както и опция за настройка на операционна система за оптимална поддръжка на устройството и получаване на предупреждение за необичайна температура.

Капацитети и скорости

ADATA предлага Legend 750 само в две разновидности – 512 гигабайта и 1 терабайт. И двете са със същата производителност: до 3500 мегабайта/секунда при четене и до 3000 мегабайта/секунда при запис. Входно-изходните операции (IOPS) също са високи, като устройството е в състояние да осигури до 480 хиляди IOPS в секунда при четене на 4K файл, а при запис – около 260 хиляди IOPS.

Подобни параметри навярно няма да са достатъчни за използване на PlayStation 5, но за тази цел има по-скоростни решения като Legend 840. Моделът 750 е проектиран предимно за ускоряване на ежедневната работа на работни компютри и не случайно идва със слоганa „разпали креативността”.

Общо впечатление

ADATA Legend 750 е полупроводников диск, предназначен за тези, които търсят начин да обновят своя компютър за по-висока производителност, но не се нуждаят от „свръх-производителност”. Този модел не е замислен за гейминг, така че най-вероятно няма да отговори на високите очаквания на геймърите, но предлага завидна производителност за ежедневната творческа работа.

Моделът 750 разчита на интерфейс PCIe Gen 3, който е често срещан в повечето компютри, а това значи, че е съвместим с много от работещите машини из домовете и офисите на хората. Накратко, това е представител на средния клас NVMe дискове и ще свърши отлична работа на средния потребител, нуждаещ се от ускоряване на своята работна машина.

Наличност и цена

ADATA Legend 750 е достъпен за покупки в търговската мрежа у нас от партньорите на тайванския производител. Устройството се предлага на цена около 260 лв. с включен ДДС за модела с капацитет 1TB и гаранция 5 години. Вариантът 500GB струва около 140 лв.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар