Чип в зъбите следи повече от 1000 параметъра на слюнката

Миниатюрният чип BG27 вече се използва в практиката – като сензор, интегриран в зъба
(снимка: Silicon Labs)

Медицината е сфера, в която високите технологии навлизат с ускорени темпове. В потвърждение на тази тенденция, една иновативна компания създаде чип, който се поставя на зъбите, за да следи повече от 1000 важни показатели за здравето на човека.

Silicon Labs е разработила миниатюрни чипове xG27, които са достатъчно енергийно-ефективни за медицински приложения. Поставен заедно със специален сензор върху един от зъбите на човек, такъв чип може да следи непрекъснато характеристиките на слюнката – това позволява постоянно наблюдение на здравните показатели и може да предотврати много заболявания.

Семейството едночипови платформи xG27 включва моделите BG27 и MG27. И двата са базирани на ядро Arm Cortex M33 и се различават по това, че BG27 използва Bluetooth, а MG27 предава данни чрез Zigbee и други безжични протоколи. Площта на чиповете е 2-5 мм².

Важно е да се отбележи, че BG27 вече се използва в практиката – като сензор, интегриран в зъба. Производителят на медицински изделия Lura Health казва, че е тествал чипа за целите на диагностиката. Сензорът е толкова малък, че може да бъде прикрепен към зъб, за да наблюдава постоянно над 1000 параметъра на слюнката.

Чипът BG27 се базира на ядро Arm Cortex M33 и предава данни през Bluetooth
(снимка: Silicon Labs)

Досега много подобни проекти бяха осуетени, поради сложния процес на сертифициране от американските регулатори, но в случая Lura Health твърди, че е завършила клинични проучвания с UConn Orthodontics и сега очаква одобрение за технологията от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Ако всичко върви по план, продуктът ще се появи на пазара в следващите 12-18 месеца.

Има и други обещаващи приложения за чипсета на Silicon Labs – в ролята на интелигентни медицински пластири, сензори за непрекъснат мониторинг на нивата на кръвната захар или носимо ЕКГ оборудване.

Едно от основните предимства на чипа е възможността за използване на ниско напрежение – до 0,8V и преминаване към „режим на съхранение”, който намалява източването на енергия от батерията по време на транспортиране и съхранение в склада.

Коментари по темата: „Чип в зъбите следи повече от 1000 параметъра на слюнката”

добавете коментар...

  1. op

    И как съвременната медицина предовратява заболявания – тъпче те с лекарства дотогава, докато имаш пари за лекарства.

Коментар