Intel се избавя от недвижими имоти в Калифорния

Свободните офис пространства в Калифорния се увеличават от няколко години
(снимка: Intel)

В стремежа си да намали разходите чипмейкърът Intel прибягна до продажба на недвижими имоти. Комплекс от сгради в Сан Хосе, собственост на най-големия производител на РС процесори, е обявен за продажба, съобщи Ню Йорк Поуст.

Четирите сгради имат обща площ от около 47 хиляди квадратни метра, от които около 5300 квадратни метра са запазени за лаборатории. Сумата, която Intel иска за този комплекс в Калифорния, не е уточнена, но кадастралната стойност на сградите е 193 млн. долара.

Бъдещият нов собственик на сградите трябва да даде на Intel право да ги наема за следващите година-две, съгласно условията на офертата. Представители на Intel потвърждават намерението на компанията да консолидира дейността си в Сан Хосе и Санта Клара.

Подобни схеми за оптимизиране на разходите са добре познати от действията на конкурента AMD, който преди известно време се отърва от повечето си офис сгради, включително историческата си централа, поради предстоящо разрушаване, и се премести под наем в Санта Клара.

Според експерти, търсенето на офис имоти в Калифорния е достигнало исторически минимуми през последните няколко години. Сега до 19% от офис пространствата в региона са празни, а колапсът на Silicon Valley Bank, една пета от кредитния портфейл на която се състои от заеми за закупуване на офис недвижими имоти, само изостри кризата.

Компанията Analog Devices също обяви за продажба комплекс от пет сгради в Милпитас, Калифорния. Те са построени в края на 80-те години на миналия век и се оценяват на около $32 млн.

Последното тримесечие вече е дванадесето поред на растеж на свободните офис пространства в Калифорния. Тенденцията беше подкрепена от пандемията и дистанционната работа, а сега този фактор е заменен от икономическия спад, принуждавайки работодателите да намалят броя на персонала.

Коментар