4 често срещани заблуди относно соларните панели

Фотоволтаиците на покрива не могат да гарантират енергийна самодостатъчност на домакинствата, предупредиха немски специалисти (снимка: CC0 Public Domain)

Търсенето на покривни фотоволтаични системи продължава да расте, гонено „по петите“ от това на батериите за домашна употреба. Наскоро германската асоциация на потребителите Verbraucherzentrale NRW се обърна към купувачите в опит да изясни някои детайли, за да намали погрешните очаквания относно фотоволтаичните инсталации, които биха могли да разочароват потребителите.

„Важно е да сте наясно с личните цели при използването на фотоволтаици и след това да съберете повече информация. По този начин разочарованията могат да бъдат избегнати и слънчевата енергия може да се използва наистина ефективно“, каза Зьорен Деманд, анализатор по темите на енергийния преход в потребителската асоциация.

Самодостатъчност? Едва ли

Първото погрешно схващане е убеждението на хората, че могат да станат енергийно самодостатъчни с фотоволтаични системи и системи за съхранение. Това не е вярно, тъй като фотоволтаичните системи и решенията за домашно съхранение могат да покрият само определена част от годишното потребление на електроенергия в домакинствата.

Степента на самодостатъчност, която може да бъде постигната, е между 25% и 90%, в зависимост от нивото на консумация на енергия и дали е инсталирано решение за съхранение. Особено през зимните месеци количеството слънчева енергия, което може да бъде генерирано, далеч не е достатъчно за задоволяване на нуждите на обитателите на дома. Затова става нужно закупуване на електроенергия от мрежата.

Пълна енергийна самодостатъчност може да се постигне само с допълнително сезонно съхранение, като например водород. „Това обаче е технически сложно и едва ли има икономически смисъл за жилищна единица“, каза Деманд.

Солари+батерии

Друго погрешно схващане е свързано с убеждението, че фотоволтаичната система си струва само в комбинация с батерия. Някои собственици на жилища изглежда вярват, че подаването на слънчева енергия към мрежата не е финансово привлекателна опция.

„Фотоволтаичната система си струва финансово, дори и без съхранение“, коментира Деманд. „Ако инсталирането на батерия в допълнение към фотоволтаичната система е осъществимо, това решение зависи от редица фактори – главно от потребителския профил на дома и разходите за електроенергия“.

Ориентация

Verbraucherzentrale NRW също опровергава идеята, че покривите с южно изложение винаги са по-добри за монтажа на фотоволтаични системи от покривите с изложение изток-запад. Не става въпрос само за генериране на възможно най-много слънчева енергия, а за генериране на електричество, когато е необходимо.

Годишният добив на фотоволтаична система на покрив изток-запад възлиза на около 80% в сравнение с покрив с южно изложение. Въпреки това, добивът от слънчеви системи на покриви с ориентация изток-запад може да се разпредели в течение на целия ден, тъй като PV системите се радват на значително количество слънце сутрин и вечер.

Плъг-ин панели

Много хора, които нямат покриви с условия за фотоволтаични инсталации, обмислят инвестиции в „плъг-ин“ соларни устройства. Те могат да бъдат прикрепени към балкони или поставени в градини. Въпреки това потребителите не бива да се надяват, че могат да захранват с тях домакински уреди като кафе-машини – това са погрешни очаквания и хората могат да останат разочаровани.

„Тези панели са особено подходящи за покриване на базовото натоварване в домакинството“, обясни Деманд. „Електричеството се използва директно – например за телефон, интернет рутер или радиочасовник“.

Уредите, които изискват много мощност за кратко време – каквато е кафе-машината – не биха могли да се захранят от „плъг-ин“ модули, в такива случаи домакинството следва да прибегне до електричество от мрежата.

Коментари по темата: „4 често срещани заблуди относно соларните панели”

добавете коментар...

  1. Гергана

    Здравейте,
    бихте ли описали вашата система и производителя.
    Благодаря

  2. Димитър

    Зимата ми покрива на 100% отоплението,пък ти ако искаш вярвай. На туй отгоре се отоплям на ток.

  3. Фофу

    Някой малоумник явно толква се е вживял по мен, че вече си е внушил че е мен. Клиника брат и сериозно лечение.

  4. Фофу

    Аз съм тъп и смотан и всички знаят това

  5. Пиночет

    За всички русофилистици безродни има по един клон на дърво в България !!!!

  6. Милка

    Коя фирма сте ползвали да ви направи системата?

  7. Тодор

    Каквото и да говорим,ще ни накарат да преминем към фотоволтаици/икономически,когато цената на ел.ток стане 1 лев./Но фотоволтаиците не могат да бъдат базова енергия и са солидна инвестиция,която бавно се изплаща във времето.И най-важното-животът на панелите е 20 години,но те са по-евтината част от системата.Инверторите,които са между 5 и 50 хил лв/в зависимост от мощността/,имат 5-6 години живот,а на батериите,които са най-скъпата част от системата,също толкова максимум

  8. Врял и кипял

    Докато са тия цени на ел.енергията на регулирания пазар няма никакъв икономически смисъл от фотоволтаици(освен за вилата в гората къде няма мрежа).

  9. Асан

    Идиот.

  10. Anonymous

    Така ли? Защо ли не го усещам по сметките си вкъщи? Всеки месец е с различна цена, наложи се да се откажем от равните вноски, тази зима сметките ни бяха двойни и тройни даже… Не ми обяснявайте колко сме добре!

  11. Yasen

    Всъщност и зимата може да се генерира не лошо количество енергия, но трябват повече панели.

  12. Георги Панов

    Благоевград фирма Соларпро 3-4 хиляди заплата

  13. Димитър Ч.

    Съгласен.

  14. Четете моля!!!!!!!

    Става въпрос за ЕЛЕКТРИЧЕСКА а не топлинна енергия.Панелите нямат нищо общо.Освен в главата на неграмотник.

  15. Ооооо

    Итересно като те пратят на фронта в Украйна срещу Русия по заповед на сащ каква песен ще пееш

  16. Anonymous

    Итересно като те пратят на фронта в Украйна срещу Русия по заповед на сащ каква песен ще пееш

  17. Фифо

    Стефчо,да не те е напекло слънцето,я бягай да пазиш моча.

  18. Слави

    Кат пушиш и пиеш алкохол и всягакви течни ненужни неща+кат ядеш ненужни храни и ако ходиш до тоялетна с колата със СИГУРНОС ТРЯБВА И ДА ПРОДИШ.Ако си вълшебник без проблем ще ти остават примерно 400лв.

  19. , Хан

    В статията коментира Немски анализатор Зьорен ..нищо общо с БГ,четете моля

  20. Преброител

    Докато се имаш за обикновен човек ще пишеш глупости…800 лв, защо, какъв ти е проблема…мразиш да мислиш, тук се говори за бъдещето на децата ни, и внуци, Ти плачеш за доходи…Работи с главата…

  21. Оня с коня

    Това русопитеците се отличавате с тотална липса на главен мозък.Също както при медузите,с които сте близки родственици.

  22. Оня с коня

    Това русофилистиците се отличавате с тотална липса на главен мозък.Също както при медузите,с които сте близки родственици.

  23. Peshak

    Браво!

  24. Поли

    Като го купувахме от Раша, беше по 1,1лв за кг,а после стана 6,90лв за кг. Пък в момента 2,50лв за кг. ФАКТ

  25. ОБЕКТИВЕН

    НАУЧИ СЕ ДА ПИШЕШ БЕЗ ЧУЖДИЦИ ,ЗАЩОТО ЗАМЪРСЯВАШ ЕЗИКА БЪЛГАРСКИ,”АПЛИКИРАХ”.ИМА ПРЕКРАСНИ БЪЛГАРСКИ ДУМИ ,КАТО ПОСТАВИХ И НАЛОЖИХ,КОИТО МОЖЕ ДА ИЗПОЛЗВАШ !

  26. ОБЕКТИВЕН

    ТИ СИ КАТО ТЪПИТЕ УКРОПИТЕЦИ ,КОИТО ПО ЗАПОВЕД НА ФАЩ СИ УНИЩОЖИХА ДЪРЖАВАТА МНОГО СИ ГЛЪМПЕР СКОРО ЩЕ ГО РАЗБЕРЕШ!

  27. Vdimirrova

    Толкова много глупости пишете на тази тема, че нямам думи, с които да ви оборя. Всичко това, слънчеви панели и разни ваши бла Бла са фантасмагории и пълно фиаско. Аз имам от 15 г. такава соларна система – немска, която работи до ден днешен без никакви проблеми, но нямам система за съхранение на топлинната енергия. Това, което имам от 15 г. Насам ми е показало много. Аз имам целогодишно 1т. Вряла топла вода, с което се притоплям в есенните месеци и пролетта. Бойлери не включвам, но през лятото тази енергия отива навън. Направила са съм хиляди проучвания, разговарял съм на тази тема едва ли не и със св. Синод, но истината е една – трябва система за съхранение на Топлинната енергия. Преди 15 г. Заводът производител не предлагаше такива екстри. Сега вече ги произвежда и в скоро време ще си поръчам и няма да чакам глупави коментари и неадекватни чиновници в МЕ, които не знаят къде и защо са там. Доверете се на квалитетни фирми извън България и действай те. Няма да съжалявате. В България е фул от неграмотници. Не им се доверявайте. Пиша ви, защото 15 г. това чудо го имам и го експлоатирам 0и нямам и не съм имала никакви проблеми, освен от ЧЕЗ…

  28. Румен

    Май не си наясно с цените. Не вярвай на мейнстрийма,а проверявай и мисли!

  29. Мнение

    И аз съм на това мнение. Тези, дето са се минали, умират да се хвалят, барем и някой друг да се мине.

  30. Галя

    …де да беше само това…

  31. Съвет

    Не бива да си толкова самодоволен. Животът е като колело – днес си горе, утре…
    Знаеш приказката “Няма винаги да е така”. Ако не я знаеш, прочети я. Може да я разбереш.

  32. Anonymous

    Кажи къде за тези пари и отивам ,ако ме вземат

  33. Anonymous

    Акумулатори

  34. Георги Димов

    Ваньо, вижда се че много неща не са ти ясни.
    Ако позволят на всеки да връща в мрежата, ще се получат такива дисбаланси с които почти никой не може да се справи!
    Как си представяш тая работа?
    През деня да гасят някоя от централите ли?

  35. Бай Хой Толстой

    А сакаш ли го вденем,сельо?

  36. ФЕЦ

    Имам 16 панела и батерия от 200 А вече се отоплявам на ток и спестявам около едни 300 лв

  37. Камен

    Работи за 2200. Това е една нормална заплата.

  38. обикновен човек

    къф панел бе ? с такива заплати как става това? С 800 лв чисти пари които не стигат за ежемесечните разходи как става да мислиш и за панели?

  39. Дидо

    Зомби глупак!

  40. Anonymous

    Някой е унищожил твоя мозък май…

  41. мхм

    Ей русопитек слабоумен, заминавай си за кочината и не ни хаби въздуха тук!

  42. Мони

    А зимата си покриваш само кибритените клечки и ни разправяй глупости

  43. Anonymous

    Има много дупедафци това е положението. Спасов Емил

  44. Anonymous

    Има много дупедафци това е положението.

  45. Невена Петкова

    Само да кажа- пак дискриминация! Имащите газова инсталация нямат право на държавни средства за солари. Имат избор – гладен ,но на топло, или сит, обаче измръзнал.

  46. Барбарон

    Това ,че си с договор към ЕРП за 6 месеца е само в + ,защото си на ниска изкупна цена.Номера е след тези 6 месеца ,защото тогава можеш да минеш на свободен пазар и цената на енергията която продаваш да е двойна.

  47. Валери Стоилов

    Кой кавото му е кеф да си гради. Имам 4 панела с акомулатори , покриват ми осветлението , компютрите телевизията и итернета . За 10 години печалбата покри раходите и остнаха пари за нови акомулатори (демек сме на нула ) . Ала нефинансовите печалби са повече – комфорт , спокойствие … Надявам се , тези който търсят бърза печалба да помислят , даже коги си купуват тоалетна чиния …

  48. Димитър

    Без график и без батерии ще покриеш консумацията ама друг път , освен ако нямаш соларен парк.

  49. Лятиф

    Защо в Украйна първо трябва да се почне от Русия тъй като цялото ръководство е фашистко.

  50. Петър

    Не се унищожава нещо което работи. Първо да се унищожат профашистките организации в украйна.

  51. Soni

    Всички са китайски

  52. Публикувано

    Не се занимавайте с глупости. Допълнителни проблеми. Насочете енергията другаде.

  53. Иван

    Вярно с Оригинала!!!

  54. Бай Х.

    3кВт по 5-6 часа на ден са 15кВтч на ден. Едно пране е 3кВтч, един бойлер 80л е около 5 кВтч, кафето няма и един кВтч. Ти всеки ден по 5 перални ли пускаш?

  55. еХперт

    3кВт по 5-6 часа на ден са 15кВтч на ден. Едно пране е 3кВтч, един бойлер 80л е около 5 кВтч, кафето няма и един кВтч. Ти всеки ден по 5 перални ли пускаш?

  56. Бай Х.

    И от Миг 29 по-хубав изтребител няма и за това ще си ги държим, докато ръждясат догодина.

  57. Стефаница

    Газа отдавна е по-евтин от рашастанския , а панелите и ел мобилите са ужасния ужасТ на всички копейки ! ЧЕСТИТО

  58. Стефан

    Всичко Руско трябва да се унищожи,паметници,центрове и най важно АЕЦ Козлодуй.Купувайте фотоволтаици в несвяст и ще сте независими от ЕРП.А газа от Америка на четворна цена.ЧЕСТИТО.

  59. Доволен

    Технологиите са достатъчно напреднали, за да удовлетвори едно домакинство на 80% без никакви икономии и график за консумацията. Аз апликирах на моите панели нано-покритие, което ги предпазва от замърсяване и ми вдигна производителността средно с 6% за 3 години.

  60. Иванова Емилия

    Точно…в Италия на жилищния блок монтирахме по 10 панела за апартамент и работи перфектно от 2010г.Електричеството отива в дружеството, но те ти изплащат излишъка…. печалбата за години наред ми е доста добра….В България чрез прекупвачи и нагаждачи се прави всичко в ущърб на производителя

  61. Димитър

    Аз съм с 8 панела и всичко си монтирах сам.Ако си направите добър график през деня се захранва всичко-2 бойлера,термо помпа,фурна ,съдомиялна,пералня и т.н.При това положение не ми трябва да връщам към EVN защото няма какво.На мен батериите са ми бойлерите. Трябва да си много глупав за да твърдиш че от панелите няма полза.Поздрави!

  62. Петър

    Тези панели са ала бала! Вредите от тях са по-големи от ползите. Освен за производителите и за накачените около тях далавераджии. На днешния ден истинския източник на енергия все още е АЕЦ! Всичко друго е бош лаф.

  63. Аладин и 40 те панела

    Системата си работи отлично но истината е че тока не стига.Просто трябва да се пести.Вече 3 години работи и няма ядове. Не продавам на електротехника и не искам да ги видя.

  64. Шиес

    6 панела са най-много 3 киловата. Ще имаш за тези всичките ток, ама друг път

  65. Дафина

    Звучи добре – при(с)падащ електромер 🙂

  66. Юнус

    Точно така трябва да е излишъка да се връща към мрежата и през ноща да си го ползваш например, тогава наистина си има смисъл да си сложиш панели.

  67. МУРГИНА

    НЕ СЕ ЗАНИМАВАТЕ С ГЛУПОСТИ ТОЯ ПАНЕЛ СЛЕД ТРИ ГОДИНИ МУ ПАДА КПД-то НА 8-та Е ЗА СМЯНА…..КОЙ КАК СИ РЕШИ ЗА МЕНЕ ТВА Е ЗА КЪМПИНГ

  68. Иво

    Павел ти констатира неща които се знаят но какво направи да не е така Ти си не нормалния не Иван който дава умна идея

  69. Павел

    Вие нормални ли сте? В Англия само монтажа ви е 3000лири отделно ако искате да продадете Ел. Енергия ще ви спускат от комисионни и разрешителни. А в Бг за да продаваш на чез, еон и другите шайки ти искат 10к лева само за отваряне на партида. За 30кв излиза към 100к лв за да продавате. И разрешителните са за 6 месеца. Тоест след 6 месеца пак рушвет инъче ти спират кранчето

  70. Иван

    Можеше и да позволят подаване към мрежата и електромера да приспада подаденото от консумираното, без да се изкупува от дружествата на завишени цени, както е в нормалните държави, мислещи за екология, но приеха само ползване за собствена консумация.

  71. -

    да, но за максимум 5 часа на ден, ако няма облаци, но иначе си прав, бойлер, фурна и пералня през деня, са без проблем

  72. Георги1

    Дрън дрън пропаганда на токоцентралите защото ще си загубят клиентите ,от 6 панела ще имате ток за бойлер осветление телевизор и за кафе от кафе машинка

Коментар