ИТ компании заменят програмисти с AI, излиза им без пари

Програмирането в познатия си вид – като човешка компетенция – е в голяма опасност
(снимка: CC0 Poblic Domain)

Настъпи ли мрачното бъдеще от научнофантастичните книги, в което изкуственият интелект и машините правят хората ненужни? Работодатели от ИТ индустрията започнаха да се отказват от услугите на програмисти-хора в полза на изкуствения интелект GPT-4. Според тях, AI е способен да създава качествен код много по-бързо, без да получава заплата. Така компаниите пестят време и пари, а програмистите вече са изложени на риск да загубят работата си. Това е само една група от всички застрашени – много други професии също са под прицела на AI.

Според публикация на Vice, една по една малките стартиращи компании започват да се отказват от услугите на истински програмисти-хора и вместо тях използват GPT-4, най-новата невронна мрежа на OpenAI. Този подход за писане на софтуер е полезен за компаниите в почти всички аспекти – те спестяват пари, получават качествен код и висока скорост на писане на софтуер. Тази нова ситуация е сигнал за събуждане за много програмисти, особено за начинаещите.

Към края на март GPT-4 наистина знае как да пише програми, но засега не най-сложните. Предимството на това решение е, че може да генерира код въз основа на няколко потребителски заявки, изразени на прост разговорен език. В същото време AI не изисква заплата, отпуск и вноски в пенсионния фонд, а работодателят не плаща данъци за него.

Пионери в замяната на хора с GPT-4

Един от първите, които приложиха знанията на GPT-4, за да напишат софтуерен код, и разказаха на света за него, е предприемачът Джо Пъркинс, основател на стартъпа Landscape, специализиран в разработката на софтуерни инструменти за фондове за рисков капитал. Той споделя в Twitter, че с помощта на GPT-4 е написал пет микроуслуги за нов продукт на своята компания само за една нощ.

По думите на Пъркинс, опитен програмист ще посвети две седмици от времето си за същата работа и ще поиска 5000 паунда, докато GPT-4 я е свършил за три часа. Пъркинс, от друга страна, е похарчил само $0,11, без да уточнява за какво точно са дадени парите. При тези обстоятелства програмистите скоро ще започнат да губят работата си или поне добрата заплата, а професията програмист ще загуби своя чар.

GPT-4 не само е написал кода, но е предоставил и инструкции стъпка по стъпка за стартирането му, споделя Пъркинс. „Не разбрах част от кода, затова помолих да се добавят коментари към неговите ключови части. Много просто”, казва предприемачът.

„Мисля, че вероятно все още сме много далеч от момента, в който инженер на Google ще напише своя код с OpenAI. Но в същото време ние сме стартиращ бизнес, качеството на нашия продукт е много важно. Имаме ограничени ресурси. Така че възможността за мен просто да вляза в GPT-4 и да използвам генерирания от него код спестява много време и други ресурси, включително пари”, споделя Пъркинс.

Като виртуален програмист, невронната мрежа GPT-4 ще бъде невероятно полезна в сферата на образованието, тъй като ще помогне на потребителите да пишат, тестват и обясняват код. Хората, включително тези с ограничени технически познания, лесно ще могат да изучават код, смята основателят на Landscape.

Като пример Пъркинс цитира негов приятел, който няма техническо образование. С подкрепата на новата невронна мрежа той успява да създаде само за 15 минути разширение за Chrome, което позволява на потребителите да превеждат избран текст на уеб страница на всеки език.

Заместител или помощник?

Примерите на Джо Пъркинс и неговия приятел ясно демонстрират невероятния потенциал на невронните мрежи в програмирането. Може да изглежда, че дните на програмиста като професия са преброени, но не всеки е сигурен в това.

Без да отрича всички предимства на GPT-4 по отношение на писането на код, Дейвид Джойнър, изпълнителен директор на онлайн обучението в Технологичния институт на Джорджия, вярва, че невронните мрежи няма да заменят програмистите на живо. Според него, по-вероятно е те да станат техни виртуални колеги и помощници и да могат да поемат част от работата. На теория този подход ще ускори и процеса на разработване на софтуерни продукти.

Програмирането е в опасност

Всичко обаче сочи, че програмирането като такова в съвременния свят е в голяма опасност. Дори и да не вземем предвид класическите платформи с малко код и тези без код, където ако са необходими познания по програмиране за създаване на приложения, те са само най-основните, има услуги, които с помощта на AI ще напишат необходимия код за нула време.

Microsoft, един от най-големите инвеститори в OpenAI, създателят на GPT-4, прави големи стъпки в тази посока. Още през лятото на 2021 г. компанията пусна виртуален асистент-програмист Copilot, който е вграден в хранилището на GitHub и взима код от истински разработчици.

Този месец се появи ново поколение Copilot, изграден с висока степен на вероятност върху GPT-4, който беше интегриран в Microsoft Power Platform за писане на бизнес приложения. Виртуалният асистент разбира говоримия език и може с две или три заявки да генерира готов софтуер или част от кода.

Коментари по темата: „ИТ компании заменят програмисти с AI, излиза им без пари”

добавете коментар...

  1. Red_man

    Много точно! 🙂

  2. Тъжно

    И като заменят хората какво? Те ще спестят пари, но икономиката ще се срине, защото хората ще останат безработни и няма да има кой да купува и търгува. И какво праеим тогава? Фалит и за тези фирмички. А не може всички да се преквалифицират в нещо друго, защото ще стане пренасищане в други сфери.

  3. ..

    Тая статия е нечии мокри сънища за величието на ИИ и GPT-4 в частност.

    Има няколко аспекта, заради които статията е малоумна.

    1. Не е вярно, че работата на ИИ не струва нищо, напротив – работят стотици хиляди процесори, екзабайти RAM, консумираната енергия е в мегавати – нито инфраструктурата (сървърите) е безплатна, нито енергията.

    Центровете за данни в САЩ в момента консумират около 75 теравата електроенергия годишно, което е 5 пъти повече, отколкото произвежда АЕЦ “Козлодуй”.

    То ако не струваше нищо, нямаше M$ да инвестират $10 милиарда под формата на изчислително време в Azure Cloud.

    2. Аз лично си поиграх един ден с тоя прословут ИИ да му видя уменията за програмиране. Резултатите бяха от неверни, през много зле, до посредствени.
    За писане на сериозни услуги и приложения дори не може да става дума.

    3. Най-интересното наблюдение е, че уж няк’ъв си чичак е успял с помощта на GPT-4 да направи 5 микроуслуги за 3 часа, за $0,11.

    Добре, да приемем, че това е вярно. Тогава, защо някой би ползвал неговите услуги, вместо да отдели 3 часа и да си направи свои услуги, които ще му вършат дори по-добра работа, защото ще са по неговите собствени изисквания?

    Кой би плащал десетки, стотици, хиляди долари, за да ползва нещо, което може сам да си направи за 3 часа?

    А, представете си, колко конкуренти ще се появят, предвид минималната инвестиция от 3 часа за направата на услугите … това ще срине и цената на пазара.

    А, каква е вероятността някой ентусиаст просто да пусне същите тия услуги за без пари и напълно да убие “пазара”?

    Та, по-полека с пенявенето за бюрото по труда и всяк’ви други малоумия, щото по всичко личи, че повечето други професии ще изчезнат далеч преди програмистите да станем излишни.

  4. мхм

    Да, само най-добрите ще останат, останалите дето по цял ден крадат код и го слагат в новия си заминават с 200.

  5. Anonymous

    Е, Боко навремето правилно ги насочи младите да стават овчари, ама те – програмисти, та програмисти. Не послушаха бащицата и сега АИ-то ще им разкаже играта. Иначе сериозно – няма да уволнят всички, само 80%, все пак трябва да остане някой да казва на АИ-то какво искат от него,

  6. Искрен

    Сълза и смях. Осми клас завършено образование?

  7. Ба Иван

    Лош пример. Вече ръчното заваряване умира. Всичко се цели в роботи, остава съвсем малко работа. От професиите на бъдещето, ще са специалист по боклук и животновъдство/растениевъдството. Вероятно и там ще има голяма роботизация, но към момента е невъзможно за напълно автоматизиране.

  8. G

    На теб ти е нужен ИИ за да ти редактира писането. Толкова си неграмотен.

  9. Фофу

    А кой ще дава задачата и ще сверява резултата на ИИ-то. СЕО-то ли ??

  10. А

    Шшшш

  11. Истина

    Е нема по смешна статия от таз комунистка глупост хехе. Какво е написал я пак – превода в Кром отдавна е НА ЕДИН КЛИК с десния бутон на мишката – а ако отидеш на Лидл.бг или на Кауфланд понеже са много кадърни ти предлага превед от немски представи си. Въопще смях.
    За непрограмиста некаква си програма а на ИИ и не AI които и Сергей Брин и циганина му и останалите мангусти ще ви кажат че няма нито е осъзнат е освен онзи увонения дебеляк.
    А и това че пише програма въопще нищо не означава нищо, те индийските “програмисти” пишат такъв код от много години с копиране от стак овърфлоу, то затова имат всички библиотеки и всичко, без да е нуждно за простите проекти които им дават. И те ги съсипват тез проекти. Правилния отговор за хора имащи индийски колеги е :
    Моите съболезнования, дано скоро има ядрена война между Индия Пакистан и Китай – последното е чистосърдечно.

  12. b b

    Еее най накрая да ги съсипят тия , че много пари вземат и подбиват пазара на имоти

  13. Българин

    За съжаление законодателството се управлява от динозаври. Замяната на човек с някаква форма на изкуствен интелект, трябва да е урегулирано със закон, който дава право на съкратения работник да получава някаква минимална заплата от работодателия, докато не си намери нова работа. Защото така сами си прецакваме икономиката. Програмистите са добре платени и допринасят за оборота на голяма част от парите. Ако спрат да получават доходи и спрат да купуват (и не само те, а и други професии), икономиката ще се срине, поради ниското потребление.
    А иначе за моментното състояние на този ЧатГПТ – пише с доста грешки и реално може да бъде просто един инструмент, който да заменя ровенето в stackoverflow. Далече е от нивото да пише надежден код, който да отговаря на изисквания за сигурност, за скалируемост, за производителност и още много други такива.

  14. Ха-ха-ха

    ИИ да пише софтуер ще е обещаващо докато не излезе СкайНет. Тогава забогателите набързо феодали ще връщат всичко десеторно.

  15. Програмистчета,

    Отивате в Бюрото по труда и питате леките зад гишетата дали са пуснали курсовете за преквалификация за заварчици, шивачки и готвачки. На края на курса ще получите и половин минимална заплата за присъствието, но само ако сте го преминали успешно.

Коментар