Нир Зюк: Киберсигурността ускорено върви към консолидация

Системите за ИТ сигурност ще се обединят в цялостни платформи – така, както системите за бизнес-управление се обединиха в ERP, прогнозира Нир Зюк (снимка: екран от презентация)

Наближава времето, когато различните технологии за ИТ сигурност ще се слеят в големи, цялостни решения. Вече няма да има отделни защитни стени, системи за предпазване от загуба на данни, за засичане на пробиви и др. – всички модули за киберзащита ще са комплектовани в големи, единни платформи – така, както множеството автомобилни компоненти пристигат при потребителя във вид на една готова за каране кола и на водача не се налага сам да си избира от кой производител да е бордовият компютър или радарната система на неговото возило.

Прогнозата е дело на Нир Зюк – основател и главен технологичен директор на Palo Alto Networks, определян като един от най-забележителните визионери в света на киберсигурността днес. Неговото изказване скандализира публиката на конференцията Cyber PROtACTION, организирана от CLICO България. Това, което предстои скоро да се случи в света на системите за ИТ сигурност, до голяма степен прилича на случващото се в автомобилния свят, подчерта Зюк.

„Досегашното разбиране за технологиите в автомобила са, че шофьорът кара колата, а електрониката му помага. Има усилени спирачки и автоматична спирачна система, сензори за налягане на гумите, тракшън контрол и др. Но новата концепция е, че човекът вече не кара колата – вместо това автомобилът се движи сам, взема решения самостоятелно, а човекът само го надзирава и го коригира, ако е нужно. Виждаме какво правят Waymo, Cruise и други. По същия начин в света на киберсигурността в момента се върви към превес на автоматиката”, разказа Зюк.

„Задачите, с които мениджърите по ИТ сигурност трябва да се справят днес, са толкова многобройни и сложни, че е непосилно за човек да се справи с всичко. Затова производителите вграждат софтуер с изкуствен разум, който да „вижда“ всички събития, да анализира, да прави връзка между отделните инциденти в мрежата – дори те да са на пръв поглед напълно невинни – и автоматизирано да изпълнява всички важни мерки за защита”, каза Нир Зюк.

Като следствие от промяната на парадигмата многобройните ИТ системи за сигурност ще започнат да се сливат. Те ще се консолидират в големи, мащабни, добре интегрирани платформи. Ще има няколко големи доставчика, които ще предлагат цялостни решения. На ИТ мениджърите няма да се налага да избират поотделно защитна стена, защита на крайните устройства, управление на уязвимостите и др.

„Всички мениджъри по ИТ сигурност в организациите от всички сфери трябва да са наясно с промяната. Така, както не е мислимо да си кажем, „o, аз искам кола от Mercedes, ама с автопилот от Tesla”, така мениджърите вече няма да избират и да сглобяват множество различни системи за сигурност“, посочи Зюк.

Гостите в залата реагираха бурно на онлайн презентацията на визионера. Това го накара да замълчи за момент, а след това запита: „Добре, колко ERP системи имате в едно предприятие? Само една, нали? Никой днес не купува поотделно от различни доставчици CRM система, ТРЗ, складовата програма. Всичко е обединено в едно цялостно решение. Е, същото ще се случи и със системите за киберсигурност“.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар