Приключи довереното изграждане на софтуера на машините за гласуване

Софтуерът на машините за гласуване е напълно готов за изборите на 2 април
(снимка: CC0 Public Domain)

Процесът по доверено изграждане на изходния код, който ще бъде инсталиран на машините за гласуване за вота на 2 април, приключи успешно. Довереното изграждане се извърши от експерти на ЦИК и изпълнителя на обществената поръчка – „Сиела Норма” АД, в присъствието на представители на политическите партии.

За гарантиране на сигурността на софтуера на всяка машина, той се заключва с ключове, които се съхраняват в ЦИК, като отключването му е единствено възможно със същите ключове, уточниха от Министерство на електронното управление.

След серия от процеси, успешно беше генериран и хеш кодът за машините, който следва да бъде идентичен за всички устройства за гласуване.

След упражняване на вота, хеш кодът се изписва и върху отпечатана електронна бюлетина на гласоподавателя, като задължително той трябва да съвпада с кода, обявен от ЦИК и МЕУ. Именно това гарантира, че софтуерът на машината е идентичен с този, който е удостоверен от Министерството на електронното управление.

За избирателя, това означава, че може да провери дали машината, на която гласува, е с правилния софтуер или не, като сравни генерирания днес хеш код с този, издаван от машината, на която гласува в изборния ден. Тази мярка е насочена към повишаване доверието в средствата за машинно гласуване.

В понеделник, 27 март 2023 г., от 10 ч. в защитена среда Министерство на електронното управление ще предостави достъп до изходния код на машините. Достъп ще имат представителите на регистрираните за участие в изборите за народни представители на 2 април 2023 г. партии и коалиции.

Коментар