Huawei създаде инструменти за проектиране на 14-нм чипове

Huawei се опитва да възстанови разработката на чипове със собствени технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Притисната от американски санкции, Huawei Technologies направи пробив в създаването на собствени инструменти за автоматизация на проектирането на електроника (EDA), в частност на 14-нм чипове, съобщи Ройтерс, позовавайки се на китайското издание Caijing.

Huawei е разработила 78 инструмента, свързани със софтуера и хардуера, необходими за производството на чипове. ИТ гигантът ще завърши тестовете на оборудването тази година, заяви наскоро председателят на компанията Сю Жиджун.

Софтуерът е разработен в сътрудничество с други китайски компании за EDA, които основно локализират инструменти за технологични процеси до 14-нм. Huawei ще предложи тези инструменти на своите партньори и клиенти, добави Сю.

Чиповете, произведени по 14-нм технология, се появиха в смартфоните към средата на 2010 г. – те са две или три поколения зад съвременните чипове. Въпреки това, в телекомуникациите и много други области такива чипове все още са силно търсени, така че Huawei може да разчита на сигурни клиенти.

И за самата Huawei тези технологии ще бъдат от полза, тъй като от 2019 г. китайският производител на телекомуникационно оборудване многократно попада под санкциите на САЩ, което предполага ограничения върху доставката на чипове и инструменти за тяхното проектиране от американски компании.

В Китай има няколко предприятия за разработка на EDA, но експертите ги смятат за неконкурентоспособни на световния пазар. Три от най-големите разработчици на EDA – американските Cadence Design Systems и Synopsys, както и Mentor Graphics, собственост на Siemens, се присъединиха към санкциите, наложени от Вашингтон.

Huawei загуби достъп до усъвършенствани инструменти за разработка на процесори, в резултат на което продажбите на смартфони с водещия допреди няколко години китайски бранд се сринаха.

Коментар