Arm иска да получава процент от всеки продаден смартфон

Arm ще се опита да обърне тенденцията на намаляващи печалби с нова лицензионна схема
(снимка: CC0 Public Domain)

Британският холдинг Arm, разработчик на референтни процесорни дизайни с едноименната архитектура, се надява да излезе на борсата тази година. Ръководството на собственика на Arm, японската SoftBank, планира промени в бизнес модела, така че да направи активите на компанията по-привлекателни за инвеститорите.

Arm иска да получава процент от всеки продаден смартфон, а не както досега – от всеки продаден чип с Arm архитектура. Очаква се подобна схема на лицензни отчисления да увеличи в пъти приходите на разработчика, предвид несъразмерно по-високата цена на смартфоните от тази на чипа в тях. Плановете, които Arm вече обсъжда с MediaTek, Unisoc, Qualcomm, Xiaomi и Oppo, станаха достояние на Файненшъл Таймс.

В момента Arm получава приходи от продажбата на своите технологии по два основни канала. Разработчиците на процесори сключват лицензионни споразумения с Arm, които предвиждат плащания в размер на 1% или 2% от цената на всеки продаден процесор. Освен това има общо плащане за правото на използване на разработките на Arm от доставчиците на процесори, чийто размер не зависи от броя на продадените продукти.

Новата опция за монетизиране на разработките на Arm предвижда предоставяне на права на производителите на процесори безплатно, но с ясно ограничение на списъка с клиенти, които в крайна сметка ще получат тези процесори. Веднъж включено в електронните устройства, ноу-хауто на Arm ще служи като основа за получаване на отчисления за авторски права от всеки продаден артикул, като сумата ще се изчислява като процент от цената на цялото устройство.

Средната цена на един смартфон миналата година е била 355 долара и участниците на пазара, информирани за плановете на Arm, смятат, че размерът на плащанията към британския холдинг ще се увеличи многократно. Един или два процента от всеки продаден процесор, вариращ от $6 до $40, генерира много по-скромен паричен поток.

Arm се надява да премине към новите лицензионни условия от 2024 г., но засега само „сондира почвата”. Интересите на Apple, която е едновременно разработчик на процесори и доставчик на смартфони и други устройства, все още не са взети предвид в преговорите, въпреки че този случай очевидно ще бъде разгледан отделно.

Новият бизнес модел на Arm може да е необходим на фона на намаляващи печалби през последните години, въпреки че приходите нарастват. Разходите на Arm са се увеличили повече от два пъти между 2015 г. и 2019 г. до $1,6 млрд. Приходите през същия период от време са нараснали само с 20% до $1,9 млрд., но печалбите са намалели със 70% до $276 млн.

За автор на новата инициатива се смята ръководителят на SoftBank – Масайоши Сон, който в тесен кръг е споделил недоволството си от текущите приходи на Arm на фона на многомилиардните приходи на Nvidia, Broadcom и Qualcomm. Но дори съществуващата лицензионна схема поражда конфликти и съдебни спорове между Arm и клиентите, а когато става въпрос за много по-големи суми, противоречията могат да ескалират.

Коментари по темата: „Arm иска да получава процент от всеки продаден смартфон”

добавете коментар...

  1. Даниел

    Затуй Епъл си направиха собствени чипове.

    Който не може, явно трябва да плаща по нов бизнес модел, или да умре

  2. Иван

    Много готино, произвеждаш архитектура за процесор, но искаш да папаш процент от батерията, камерата и другите компоненти в един телефон. Чиста форма алчност. Ами да си произведат цял телефон и да си му прибират печалбата.

Коментар