САЩ се подсигуряват и с производство на печатни платки

Липсата на мощности за производство на печатни платки и заплаха за националната сигурност на САЩ (снимка: CC0 Public Domain)

Президентът на САЩ Джо Байдън спешно отпусна 50 милиона долара за изграждане на производствени мощности за печатни платки в страната, тъй като това е въпрос на националната сигурност.

Байдън е използвал рядък инструмент за решаване на спешния проблем – Закона за отбранителното производство, който позволява на президента да прескочи множество бюрократични етапи и незабавно да разреши всеки неотложен проблем. В случая става дума за създаване на линия за производство на печатни платки в САЩ и Канада – липсата ѝ се тълкува като заплаха за националната сигурност на страната.

„Вярвам, че действията за разширяване на местното производство на печатни платки и усъвършенствани опаковки [за чипове] са необходими, за да се предотврати недостиг на индустриални ресурси или критични технологии, които сериозно ще подкопаят отбраната на страната”, казва Байдън, цитиран от SCMP.

Става дума за производство на печатни платки за военна електроника – от радари до боеприпаси. По-рано в американските среди възникнаха опасения относно производството в Китай на печатни платки за авиониката на F-35. При евентуален горещ конфликт между Тайван и Китай, тези продукти като цяло може да станат недостъпни за западните страни.

Част от отпуснатите средства ще бъдат използвани за създаване на производствени мощности за тестване и опаковане на чипове. Това е важен аспект на съвременната електроника. Колкото по-перфектна е опаковката, толкова по-икономично, ефективно и компактно е оборудването.

Незабавното отпускане на средства за тези нужди няма да доведе до появата на нови производствени мощности още утре, но те ще бъдат изградени до година-две. Липсата на квалифициран персонал в тази област не представлява заплаха, тъй като автоматизацията ще помогне за бързо внедряване на техниката и започване на производство.

Коментар