Neuralink очаква одобрение за тестване на мозъчни импланти с хора

Експериментите с мозъчни импланти на Neuralink са придружени от скандали
(снимка: Neuralink)

Американската компания Neuralink, едно от начинанията на Илон Мъск, което сякаш остава на заден план, продължава да се надява да получи одобрение от регулаторните органи на САЩ за тестване на своите мозъчни импланти върху хора.

Наскоро стана известно, че Neuralink вече търси партньор за своята разработка сред американските неврохирургични центрове. Иновативното устройство би позволило на тестваните субекти буквално да управляват компютър с ума си, отбелязва Ройтерс.

Neuralink разработва „невронния интерфейс” от 2016 г. и вече тества прототипи на импланти върху прасета и маймуни с различна степен на успех. Тези експерименти бяха придружени от поредица скандали, свързани както с обвинения в нехуманно отношение към животните, така и с нарушения в областта на транспортирането на биологични материали.

Федералните разследвания срещу Neuralink все още не са приключили. В началото на миналата година компанията получи отказ на заявлението си да проведе изпитания на технологията с хора. Neuralink обаче не се отказа и продължи да работи за отстраняване на проблемите, посочени от регулаторите.

Ройтерс твърди, позовавайки се на информирани източници, че Neuralink вече се е опитала да преговаря с водещ неврохирургичен център в Аризона, за да тества своите мозъчни импланти върху хора-доброволци.

Това не е единственият медицински център, към който компанията се е обърнала, и затова е твърде рано да се каже кой в крайна сметка ще стане партньор в изпитанията на Neuralink. Заинтересованите страни засега отказват коментар на медийните публикации.

Коментар