TikTok остави военно предприятие без енергия за развитие

Центровете за данни на TikTok вече конкурират военната индустрия в глада за енергия
(снимка: Green Mountain)

Популярната услуга за кратки видеа TikTok се оказа заплаха за националната сигурност на Норвегия. Новият център за данни на социалната мрежа „взе” енергията, необходима за военно предприятие в страната.

Норвежко-финландската компания за боеприпаси, реактивни двигатели и космическо оборудване Nammo обвини TikTok, че възпрепятства потенциалното ѝ разширяване, поради недостиг на електроенергия. Новият център за данни, на който китайското видео приложение е основен клиент, използва целия излишък от електроенергия в региона.

„Загрижени сме, че бъдещият ни растеж е възпрепятстван от съхраняването на видеоклипове с котки”, каза главният изпълнителен директор на Nammo пред Файненшъл Таймс.

Норвежкият оператор на центрове за данни Green Mountain изгражда нов кампус за TikTok: три 30MW модула ще бъдат пуснати до ноември 2023 г., а още два от същите блока се очаква да заработят до 2025 г. Строителството е в ход в Хамар, на 25 км от Рауфос, където се намира заводът на Nammo.

Местната енергийна компания Elvia потвърди, че няма свободен капацитет в мрежата, той се разпределя на принципа „първи дошъл, първи обслужен” и вече е обещан на TikTok.

Същевременно, търсенето на артилерийски снаряди сега е повече от 15 пъти по-високо от преди, казват от Nammo. Според компанията, Европа трябва да инвестира 2 милиарда евро в нови фабрики, за да отговори на търсенето в ЕС и други страни.

„Виждаме изключително търсене на продуктите ни, каквото никога не е било в нашата история”, казват от Nammo. В настоящата ситуация това противоречи на плановете на Норвегия да се превърне във „фантастично място” за центрове за данни.

Местните власти обещават да улеснят плановете за разширяване на Nammo, тъй като е от национален интерес компанията да расте. Ръководителят на Nammo посочва необходимостта от приоритизиране на индустриите, които ще имат специален достъп до енергия. „За Европа това е сериозен проблем: критичните индустрии трябва да имат достъп до енергия”, казва той.

Експертите прогнозират изостряне на борбата за приоритетен достъп до енергия в цяла Европа. Докато центровете за данни можеха да черпят евтина електроенергия в скандинавските страни, възползвайки се от по-студения климат, който намалява разходите за охлаждане, секторът на батериите и стоманодобивната индустрия също се стичат в скандинавските страни, поради прехода към чиста енергия. А това ще доведе до засилена конкуренция за достъп до енергия.

Коментари по темата: „TikTok остави военно предприятие без енергия за развитие”

добавете коментар...

  1. !?!

    УжасТ!

Коментар