Поразяващ отвън, убийствен отвътре: MSI Cyborg 15 A12VF за гейминг

С футуристичен дизайн, този нов „киборг” на MSI идва с модерни технологии за изчисления и графика, без да претоварва геймърския бюджет
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Може ли един лаптоп да работи с лекота, дори когато играем яки игри с високи изисквания към изчислителната мощ, графиката и всеки компонент в машината? Ако отговорът е „да”, то неговото име е MSI Cyborg 15 A12VF: мобилен компютър за гейминг и дизайнерска работа, с поразителна външност и достоен за космическия си вид хардуер.

Той изглежда като футуристичен летателен апарат, но в същото време е тънък и лек. Отвътре пращи от нови и високопроизводителни процесори и памети, а алуминиевият му корпус е магически при всяко докосване. Без съмнение 15,6-инчовият MSI Cyborg 15 A12VF ще накара всички наоколо да гледат с поне мъничко завист.

Дизайн с характер

За създаване на този звяр с вид на киборг компанията MSI е привлякла румънския художник-концептуалист Пол Чептеа, който да му придаде визия в стил „киберпънк C15”. Специализиран в произведения на изкуството с връзка към научната фантастика и киберпънка, Пол по принцип създава дизайни, вдъхновени от герои като Blade Runner и Dune. Той е участвал и в разработката на добре известни игри като поредицата Battlefield. Е, резултатът от неговата намеса е налице: „C15” е точното въплъщение на Cyborg 15: елегантно, механизирано тяло с всички атрактивни възможности, за които може да си мечтаем.

С първото повдигане на капака се набиват на очи неоновите WASD клавиши с киберпънк дизайн, светещи искрящо, но меко, готови за по-бързи и точни движения по време на страстна игра. Големият клавиш за интервала – и той е със Sci-Fi акценти! На десния край бутоните със стрелки синеят, а този за включване на захранването изглежда шокиращо с неоновия си син блясък и малка, ярко-оранжева диодна светлина, досущ като око на киборг.


Под клавиатурата: GeForce RTX 40 за бърза графика

Известно е, че графичните процесори NVIDIA GeForce RTX 40 захранват бързите лаптопи за геймъри и творци. Стъпили на ефективната архитектура NVIDIA Ada Lovelace, те обещават забележителен скок в производителността с DLSS 3, базиран на изкуствен разум, и позволяват да се потопим в абсолютно реалистични виртуални светове. И не само; пакетът от технологии Max-Q оптимизира производителността на системата, мощността, живота на батерията и акустиката за максимална ефективност.

… с проследяване на лъчите

Като става дума за реалистични светове, архитектурата Ada Lovelace отприщва пълния блясък на т.нар. „проследяване на лъчите”: 100-процентова симулация на поведението на естествената светлина в реалния свят – с отблясъците, пречупванията и сенките. Със силата на серията RTX 40 и RT ядрата от трето поколение тук всеки може да се почувства, сякаш се е преселил в детайлни виртуални реплики на реални светове, с усещането за абсолютна действителност.

Ще усетите силата на тези технологии на чудесния 15,6-инчов дисплей с резолюция Full HD 1920×1080 пиксела. Той е матов, с IPS панел за широк зрителен ъгъл и ясна, жива картина независимо от осветяването наоколо. Впечатляваща е честотата на опресняване от 144 Hz – претенциозните играчи ще останат доволни от този ключов за гейминг изживяването параметър.

Производителност и комфорт

Както споменахме, NVIDIA Max-Q е усъвършенстван пакет от технологии, базирани на изкуствен разум, които оптимизират системата за максимална ефективност. Наборът е съчетан с десетядрен Intel Core i7-12650H процесор (1,70 – 4,70 GHz), рожба на най-новото поколение на 10-нанометровия процес на Intel – технология, която осигурява забележителна енергийна ефективност за лакомите гейминг-машини. Резултатът е стабилен игрови лаптоп: бърз, мощен, готов за скок във виртуалните светове! А, да – и с дълъг живот на батерията.

За комфорта при работата с този „киборг” се грижи и мощна охладителна система, превърната в интегрална част от футуристичния дизайн. Охладителните отвори се виждат в лявата задна половина, където корпусът е удебелен, обгърнат от скосени чупки и полупрозрачни решетки като тяло на космически кораб.

Под капака

Подрязани в кибернетичен стил и прозиращи са не само клавишите на този лаптоп, но и някои елементи от корпуса му, създавайки усещането, че можем да надникнем във вътрешността на машината. Ако наистина погледнем под обвивката на корпуса обаче, ще видим, че наред с технологиите на Intel и NVIDIA има и други функционалности за така желаната производителност.

Една от тях е бързият NVMe SSD, който осигурява до 3615 MB/s скорост при последователно четене и до 2518 MB/s при последователен запис (според теста CrystalDisk). Операционната система се зарежда за секунди. Тежки игри и мощни профи-приложения се изпълняват незабавно, гладко и стабилно. Потребителите могат да изберат обем на постоянната памет от 512 GB до 2 TB.

RAM паметта също е с внушителни параметри, достоен отговор на останалия хардуер, вграден в „киборга”: 16 до 64 GB DDR5 4800 MHz.

Камера с два микрофона

Вградената уеб-камера е с два микрофона и е замислена за видеоконферентни разговори. Но защо са ѝ два микрофона? Това би трябвало да е средство за постигане на по-добро качество на разговор или запис, предвид дистанцията спрямо играча по време на игрова сесия, с изолиране на околния шум.

Портове – достатъчно, без излишъци

Cyborg 15 A12V е обезпечен с достатъчния минимум портове и интерфейси за пълноценно геймърско изживяване. Тук намираме всичко необходимо, без излишъци: три порта USB 3.2, от които един Type C с DisplayPort функция, RJ-45 за бърза LAN връзка до 1 Gbps, един HDMI порт, комбо-жак за микрофон и слушалки. Разбира се, моделът поддържа и най-актуалните безжични технологии Wi-Fi 6 802.11 ac/b/g/n/ax и Bluetooth 5.2, така че остава само да изберете най-подходящия начин за комуникация и да се забавлявате.


Общо впечатление

Като цяло Cyborg 15 A12V изглежда като въплъщение на следващото ниво в еволюцията на мобилните компютри: устройство за пълно потапяне в реалистични виртуални пространства, което ще ви позволи да се надигравате с всеки гейминг-противник, благодарение на мощния хардуер. С футуристично изглеждащ дизайн в стила на научната фантастика, този „киборг” съдържа модерни и адекватни технологии за изчисления и графика, без да претоварва геймърския бюджет – все пак това е модел от начално ниво в портфолиото на MSI.



Технически параметри

  • Процесор: Десетядрен Intel Core i7-12650H (1,70 – 4,70 GHz, 24 MB кеш)
  • Видео карта: NVIDIA GeForce RTX 4050 Max-Q – 6 GB GDDR6 DLSS 3
  • Памет: 16/32/64 GB DDR5 4800 MHz
  • SSD диск: 512 GB/1 TB/2 TB M.2 NVMe SSD
  • Дисплей: 15,6″ (39,62 см) Full HD (1920×1080) IPS матов с LED подсветка
  • Максимална честота на опресняване: 144 Hz
  • Цветова гама: 45% NTSC
  • Камера: HD уеб-камера с два микрофона
  • Аудио: Вградени стерео говорители, Nahimic усилвател
  • Мрежа: Wi-Fi 6 802.11 ac/b/g/n + ax; LAN: 10/100/1000 Mbps
  • Интерфейси и портове: 2xUSB 3.2 Gen 1, 1xUSB 3.2 Gen 1 Type C с DisplayPort функция, 1xM.2 2280 NVMe PCIe 4.0, 1xHDMI, 3,5-мм комбо жак за микрофон и слушалки, 1xRJ-45 (вход за LAN кабел); Bluetooth 5.2
  • Операционна система: Free DOS / Windows 11 / Windows 11 Pro (по избор)
  • Батерия: 3-клетъчна, литиево-йонна, 53.5 Wh
  • Тегло: 1,98 кг
  • Размери: 35,9×25,0x2,19-2,29 см

Наличност и цена

Геймърският лаптоп MSI Cyborg 15 A12VF е достъпен за покупки в търговската мрежа у нас от партньорите на тайванския производител. Цените на модела варират в зависимост от конфигурацията – базовият вариант с 16GB RAM и 512GB SSD, без Windows операционна система, струва малко над 2700 лв. с включен ДДС и гаранция 24 месеца.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар