Китай въвежда аналог на Starlink с 13 хиляди сателита

Сателитната мрежа за интернет на Китай ще се състои от 13 000 спътника
(снимка: CC0 Public Domain)

Китай се готви да разположи собствено съзвездие от телекомуникационни сателити в ниска околоземна орбита, за да осигури широколентов достъп до интернет. Първите апарати ще излязат в открития космос в края на тази година, а общо съзвездието ще включва 13 000 сателита.

Проектът е възложен за изпълнение на компанията China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC). Първата партида спътници ще бъде изстреляна в ниска околоземна орбита от ракета носител Long March 5B и втора степен Yuanzheng-2 от крайбрежната стартова площадка Wenchang по-късно тази година.

В крайна сметка Китай възнамерява да изгради сателитна интернет система, способна да конкурира западните аналози като Starlink на SpaceX, отбелязва SpaceNews.

Китайската академия за космически технологии (CAST), най-голямото дъщерно дружество на CASC, и Академията за микросателитни иновации (IAMCAS) ще произвеждат сателитите по проекта. Тази година ще бъдат изведени в орбита 30 спътника. В проекта може да се включат и други предприятия, включително търговски.

През последните години Китай значително е увеличил възможностите си по отношение на производството на миниатюрни спътници. В момента няколко предприятия в страната могат да създават стотици космически кораби всяка година.

В списъка на производителите влизат аерокосмическата компания GalaxySpace и China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC). Миналата година GalaxySpace изведе шест тестови телекомуникационни сателита в ниска околоземна обита.

Коментар