Военни залагат на изследвания с гейм конзоли

Американските военновъздушни сили ще строят суперкомпютър от геймърски конзоли. В ход е мащабна поръчка на Sony PlayStation 3, която ще бъде основен компонент в бъдещия клъстер, предаде informationweek.com.

ВВС на САЩ се канят да закупят 2200 конзоли PS3, за да изградят с тях суперкомпютър на стойност $650 хиляди. Системата ще бъде пусната в изследователска лаборатория в щата Ню Йорк и свързана с вече съществуващия там изчислителен комплекс от 336 подобни игрови конзоли.

Суперкомпютърът ще изпълнява широк кръг задачи, като все още предстои да бъдат изяснени най-подходящите за него приложения. Старият клъстер от гейм конзоли е използван за обработка на видeо с висока резолюция, автоматично генериране на карти от масив с радарни изображения и тестване на системи за симулация на мозъчна активност.

Конзолите PlayStation 3 са отличен “материал” за създаване на нескъпи и високопроизводителни клъстери. Техните процесори имат същата архитектура, както чиповете, които използва IBM в своя суперкомпютър RoadRunner.

Коментари по темата: „Военни залагат на изследвания с гейм конзоли”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Да не видят нещо…

Коментар