Бум на хибридните ветро-соларни проекти в Испания

Хибридните ВЕИ проекти в Испания съчетават соларни и вятърни инсталации
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на екологичния преход на Испания наскоро започна ревизия на одобренията за множество проекти, които съчетават фотоволтаични системи за добив на слънчева енергия с вятърни електроцентрали.

Сред разработчиците са испанският енергиен гигант Iberdrola, производителят на възобновяема енергия Acciona, разработчикът на проекти Forestalia, енергийната компания Ignis и Enel Green Power, звеното за възобновяема енергия на италианската компания Enel.

Iberdrola има общо 11 предложения, включително няколко инициативи за хибридизиране на съществуващи инсталации и други за разработване на изцяло нови хибридни схеми. Испанската компания иска да изгради серия от слънчеви централи, които да бъдат свързани със съществуващите локални ветроенергийни съоръжения.

Междувременно Acciona представи предложение за хибридизиране на ветроенергиен парк с 31,4 MW соларна централа в Албасете. Друго предложение касае евентуалното свързване на вятърна централа с 26,5 MW PV масив в Херес де ла Фронтера. В портфолиото са включени и планове за хибридизиране на две вятърни съоръжения в Паленсия с 31 MW соларно съоръжение и вятърна електроцентрала в Албасете със слънчева ферма с 52 MW.

Ignis представи предложение за изграждане на хибридна централа с мощност 282,2 MW в Сарагоса. Enerpal пък разкри планове за изграждане на слънчева инсталация с мощност 30 MW близо до вятърна централа в Паленсия.

Мадридската Grupo Arrate казва, че иска да построи 107,8 MW хибриден парк в Албасете и 171,2 MW инсталация в Олмедийя. Enel Green Power междувременно планира да разположи комбинирана 259,2 MW централа в Теруел. Успоредно с това Forestalia е заявила намеренията си да свърже слънчева централа с мощност 42,5 MW с две съществуващи вятърни съоръжения в Сарагоса с общ капацитет от 126 MW.

В момента Испания е дом на един от първите в света хибридни вятърно-слънчеви проекти – демонстрационен проект с мощност 3,3 MW, изграден през 2018 г. от португалската компания EDP и датския специалист по вятърна енергия Vestas близо до Кадис, Андалусия, в южна Испания.

Коментар