Анализатори влошиха прогнозите си за световния ИТ пазар

Разходите за ИТ тази година ще се увеличат с по-малко от предварителните очаквания
(снимка: CC0 Public Domain)

IDC понижи прогнозата си за глобалните разходи за информационни технологии, позовавайки се на отслабващата световна икономика. Сега анализаторите очакват ИТ пазарът да нарасне само с 4,5% през 2023 г. до $3,25 трилиона, докато през октомври 2022 г. прогнозираха ръст от 6%.

„От четвъртото тримесечие на миналата година видяхме ясни и измерими признаци на умерено намаление на ИТ разходите в някои области”, коментира анализаторът Стивън Минтън. „ИТ пазарът винаги е показвал устойчивост по време на икономически спадове, за разлика от други бизнес сегменти, но нарастващите лихвени проценти сега оказват влияние върху капиталовите разходи”.

Експертът на IDC определя като най-значим негативен фактор ситуацията на „потребителските пазари”, където разходите за ИТ се очаква да спаднат с 2% тази година. Така сегментът може да намалее за втора поредна година, което е огромна промяна спрямо растежа от 18% през 2021 г.

„От друга страна, корпоративното търсене на облачна и дигитална трансформация остава силно, въпреки икономическите предизвикателства”, добавя Минтън.

Според анализаторите на Gartner, обемът на световния ИТ пазар през 2023 г. ще достигне 4,5 трилиона долара, което е с 2,4% повече в сравнение с 2022 г., когато имаше спад от 0,2% (до 4,39 трилиона долара). Търсенето на ИТ продукти през 2023 г. ще расте, тъй като бизнесът в условията на икономическа нестабилност намира изход в дигиталните проекти, смятат анализаторите.

Инфлацията обаче намали покупателната способност на потребителите в почти всяка страна по света. Много потребители отлагат покупката на устройства, пуснати през 2022 г., за следващата година. В резултат на това продажбите на ИТ оборудване през 2022 г. са намалели с 10,6% до 722,18 млрд. долара. През 2023 г. също се очаква спад, но по-малко – с 5,1%, до $685,63 млрд.

Разходите за хардуер и софтуер за вътрешните центрове за данни остават на достатъчно високо ниво, за да поддържат съществуващата инфраструктура, но се разпределят нови средства за внедрявания в облака, което е отразено в прогнозата за ръст от 9,3% в покупките на софтуер през 2023 г.

Gartner прогнозира, че през 2023 г. глобалните разходи за комуникационни услуги ще останат почти на нивото отпреди година, когато възлизаха на 1,42 трилиона долара.

Коментар