ЕК разследва Philips за картелно споразумение

Компанията Philips е получила от антимонополните органи на Европейския съюз официално писмо с “Изявление за възражение” във връзка с обвинението в участие в картелно споразумение на пазара на електронно-лъчеви дисплеи (CRT), обяви “Отворени системи”.

“ЕК може да потвърди, че… е изпратила Изявление за възражение на няколко компании, активни на CRT пазара, във връзка с обвинението за тяхното участие в два различни картела, нaрушавайки правилата от Договора за ЕС относно ограничителните бизнес практики”, се казва в официалния анонс на ЕК. Комисията напомня, че CRT дисплеите се използват в телевизорите и компютърните монитори.

Разследването тече още от 2007 г. Неговото начало бе дадено с жалбите на потребители от това, че Philips и още няколко компании – LG Electronics, Chunghwa Picture Tubes, Matsushita, Samsung и Toshiba — имат договорка да поддържат определени цени на CRT дисплеите, въпреки че с навлизането на LCD екраните CRT системите са на път да изчезнат от пазара. CRT екраните все още се използват активно за производството на много модели телевизори, предназначени за развиващи се страни, пише “Отворени системи”.

Внезапни, изненадващи инспекции са проведени по този случай още през ноември 2007 г. Тогава представители на ЕК са посетили заводите на производители на CRT екрани, гласи съобщението на Еврокомисията.

Изявлението за възражение е формална стъпка от процедурите по разследване, които ЕK провежда. Чрез тези писка комисията информира засегнатите страни за обвиненията срещу тях. Адресатът на подобно Изявление за възражение може да отговори на писмото на Ек, като представи всички известни факти в своя защита. Обвинената компания би могла също така да поиска изслушване, т.е. среща очи в очи и устно представяне на аргументите в своя защита.

Коментар