Делът на електроенергията от вятър и слънце достигна рекордните 12%

Страните в ЕС вече получават до 22% от цялата си електроенергия от вятърни и слънчеви електроцентрали (снимка: CC0 Public Domain)

Миналата година беляза рекордни нива в дела на електроенергията, генерирана от слънчеви и вятърни паркове. Ако през 2021 г. този дял беше 10%, то към края на 2022 г. се увеличи до 12% в глобален мащаб, според доклад на Ember.

Делът на електроенергията, генерирана от изкопаеми източници, ще достигне исторически максимум тази година и ще започне да намалява в бъдеще, сочи експертната прогноза. Статистиката на Ember включва данни за потреблението на енергия от 78 страни, покриващи 93% от световния пазар.

Слънчевите електроцентрали са най-активно развиващият се сегмент от енергийния сектор за осемнадесета поредна година, като през 2022-а са добавили 24% или 245 TWh. Това би било достатъчно, за да захранва цяла Южна Африка.

Вятърните паркове, от друга страна, добавят 17% или 312 TWh генериран капацитет през миналата година – достатъчно, за да захранва почти цялото Обединено кралство.

Над 60 държави, включени в статистиката, получават повече от 10% от електроенергията си от вятърни и слънчеви централи. Ако вземем предвид ядрените енергийни съоръжения, които експертите на Ember също класифицират като екологични, то делът на тези източници през 2022 г. достига рекордните 39% в световен мащаб.

В същото време страните от ЕС получават до 22% от цялата си електроенергия от вятърни и слънчеви централи, но по отношение на вятърната енергия изостават малко от световните темпове.

Китай е двигател на прехода към слънчева и вятърна енергия през миналата година, но също така е и най-активният потребител на електроенергия, генерирана от изгаряне на въглища. Като цяло този вид изкопаеми горива остава най-популярният, като заема 36% от глобалната енергийна система.

Ръстът в търсенето на електроенергия през миналата година достигна 80% и на този фон напредъкът на въглищните електроцентрали с 1,1% не изглежда значителен, тъй като алтернативните източници се развиват по-активно. Производството на електроенергия от природен газ спадна с 0,2% миналата година, но целият енергиен сектор все пак увеличи своите въглеродни емисии с 1,3% до рекордно високо ниво.

Експертите очакват до края на настоящата година производството на електроенергия от изкопаеми горива да намалее с 0,3%, започвайки тенденция към по-нататъшно намаляване.

Прогнозите сочат, че енергийният сектор първи ще премине към въглеродна неутралност още през 2040 г.. Пълна въглеродна неутралност на всички сектори от световната икономика се очаква до 2050 г.

Сега основният обем на емисиите на въглероден диоксид идва именно от обекти на глобалната енергийна система. До 2040 г. вятърните и слънчеви електроцентрали ще трябва да генерират до 41% от цялата електроенергия в света.

Коментар