Intel продаде сървърния си бизнес

Сървърите с марката Intel постепенно ще останат в историята
(снимка: Intel)

Intel се освобождава от бизнес, който е от второстепенно значение за компанията. Американският чипмейкър продава активите си за сървъри на MiTAC, тайвански доставчик, който вече притежава производителя на дънни платки за сървъри Tyan.

Сървърният пазар е доминиран от Dell, HP и Inspur, докато за Intel остава малък дял, отбелязва Tom’s Hardware. Компанията продаде много от своите неосновни активи още през 2021 г., когато Пат Гелсингер стана главен изпълнителен директор.

Така например, Intel се отърва от производството на Optane устройства и класически SSD, от мрежовите комутатори и 5G модемите. Въпреки че има силно сървърно портфолио, основният бизнес на Intel винаги са били процесорите, а не самите сървъри.

„В съответствие с плана на Intel да даде приоритет на инвестициите в стратегията IDM 2.0, взехме трудното решение да прекратим дейността нашата група за решения за центрове за данни (DSG). Като част от този план, MiTAC ще има правото да произвежда и продава продукти, базирани на нашите проекти”, коментира сделката говорител на Intel.

След като отчете нетна загуба от 644 милиона долара през четвъртото фискално тримесечие на 2022 г., за Intel изглежда малко вероятно продажбата на сървърния бизнес да бъде наистина голяма загуба – DSG не носеше значителни приходи. Съдейки по финансовите отчети, компанията вероятно ще продължи да премахва неосновни подразделения, за да се съсредоточи върху силните си страни.

Наскоро Intel представи сървърни процесори Xeon от четвърто поколение (Sapphire Rapids) и някои видове сървъри, базирани на тези решения. Изглежда обаче, че това са последните сървъри, пуснати от компанията, а документацията и другите активи вече са прехвърлени на MiTAC, където ще бъдат използвани по-добре.

Коментар