Seagate пусна 22TB твърд диск, само $18 за терабайт?

Твърдите дискове остават най-изгодното решение за интензивни натоварвания
(снимка: CC0 Public Domain)

Seagate пусна на пазара най-големия си твърд диск с конвенционален магнитен запис (CMR). Новият IronWolf Pro има капацитет от 22 теребайта (TB) и цена от $600, но в момента се предлага от някои търговци за $400.

Докато SSD дисковете стават все по-бързи, класическите HDD устройства все още са най-достъпното решение за задачи, свързани със записване и съхранение на данни при интензивно използване.

Серията IronWolf Pro е една от най-популярните на пазара, с модели както за NAS, така и за DAS (с директна, а не мрежова връзка към сървъра). Seagate разширява тази серия с IronWolf Pro 22TB (ST22000NT001), след като по-рано конкурентът Western Digital пусна CRM диск с такъв капацитет.

Новият HDD се предлага в обичайния 3,5-инчов формат и интерфейс SATA III. Дискът има 10 плочи и 20 четящи глави, поместени в херметична камера, пълна с хелий. Дискът работи със скорост от 7200 об/мин, има 512 MB кеш памет и поддържа трансфер на данни с до 285 MB/s.

IronWolf Pro е най-големият твърд диск на Seagate по технология CRM
(снимка: Seagate)

Производителят дава на IronWolf Pro 22TB средногодишно натоварване до 550 TB на презапис. Дискът е оборудван със сензори за ротационни вибрации. Когато не работи, той издава шум на ниво от 20 dBA, а в режим на активно търсене на данни – около 26 dBA. При значителни натоварвания шумът се повишава до 30-34 dBA. В неактивен и активен режим консумацията на енергия на IronWolf Pro 22TB е съответно 6W и 7,9W.

Seagate малко закъсня с пускането на 22TB HDD, отбелязва Tom’s Hardware. Твърдите дискове Purple Pro (за видеонаблюдение), Gold (корпоративен) и Red Pro (за NAS) на Western Digital със същия капацитет са на пазара от миналата година.

Официалната цена на IronWolf Pro 22TB е $599,99, която е подобна на конкурентните устройства Въпреки това, някои търговци на дребно, като американския Newegg, предлагат IronWolf Pro 22TB за $399,99. Не е известно дали това е грешка или магазинът провежда промоция.

При цена от $399,99, твърдият диск IronWolf Pro 22TB е само със $70 по-скъп от модела с 20TB. Това означава, че цената на един терабайт дисково пространство в IronWolf Pro 22TB е само $18,18. Seagate осигурява петгодишна гаранция за новия си диск.

Коментар