ЕС започва разследване на ChatGPT за поверителността

Проблемите с личните данни се пренесоха бързо и в света на изкуствения интелект
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският съвет за защита на данните (EDPB) ще сформира специална група, която да разследва работата на чатбота с изкуствен интелект ChatGPT. Това се случи ден след като Италия обяви условията за премахване на блокиранията на услугата, въведени във връзка с възможни нарушения на поверителността на данните на жители на страната.

EDPB е независима агенция в рамките на Европейския съюз, която съблюдава прилагането на законодателството на ЕС за защитата на личните данни. Доскоро въпросът за поверителността на данните не беше проблем за ChatGPT, но ситуацията се промени в последния ден на март, когато италианският регулатор забрани операциите на чатбота в страната, поради опасения, че не отговаря на европейските закони, отбелязва SiliconAngle.

Според италианските власти, OpenAI – компанията, която разработи ChatGPT – е обработвала лични данни на граждани на страната в голям мащаб и без правно основание. Италия се опасява, че данните на нейните жители, включително телефонни номера, адреси и друга информация, може да попаднат в базата данни на ChatGPT, застрашавайки безопасността на хората.

Освен това италианският регулатор е разтревожен от някои особености в работата на ChatGPT – когато няма точен отговор на даден въпрос, езиковият модел на системата измисля информация, която е реалистична на пръв поглед за хората, чиито данни са извлечени от мрежата. По този начин потребителите може да получат невярна информация за определени граждани с непредвидими последици.

Според източник в едно от правителствата на ЕС, на когото се позовава Ройтерс, властите на различни страни възнамеряват да приведат под общ знаменател позициите си по отношение на генеративните AI системи, но това ще отнеме известно време.

Засега ЕС не възнамерява да излезе със специални правила, които да повлияят на работата на ChatGPT, но регулаторите планират да изготвят обща прозрачна политика за координиране на действията на подобни AI технологии като цяло.

Коментари по темата: „ЕС започва разследване на ChatGPT за поверителността”

добавете коментар...

  1. Българин

    Този алгоритъм, базиран на NLP трансформатори, просто е обучен на огромен обем публична информация и генерира “най-добра следваща дума” на база това, което е индексирал. Не виждам как ще покаже класифицирана информация, ако няма предварително зададена такава.

Коментар