Колко изкривен става светът чрез социалните мрежи

Социалните медии свалиха прага на критичното мислене под прага на безопасното
(снимка: CC0 Public Domain)

През изминалата седмица бяха написани стотици статии, предупреждаващи хората (най-вече в САЩ) да не зареждат мобилните телефони на обществени USB портове – такива като тези на летището или хотела. Повечето от новините цитират скорошен туит на ФБР, който включва заплашителната подробност, че „злонамерени лица са измислили начини да използват публичните USB зарядни станции, за да въведат зловреден и шпионски софтуер в устройствата“ на нищо неподозиращите потребители.

Голям брой медии отразиха предупреждението. Някои от големите новинарски канали се спряха подробно на явлението, наречено „изцеждане“. Наистина – за онези, които могат да се окажат с „умиращ“ телефон в ръка на летището или друго място, където е важно устройството да е включено, това е поразяваща новина.

Поредната масова истерия

Репортерите на Ню Йорк Таймс обаче се разровиха в подробностите и установиха, че… случаят е поредната „масова истерия“, пламнала от нищото. Това, което разкриха журналистите след разговори с множество правителствени агенции, е, че на 6 април някой от офиса на ФБР в Денвър е решил да извади на повърхността старо предупреждение за „изцеждане“, което Федералната комисия по комуникациите на САЩ всъщност е публикувала на сайта си през 2019 г.

От офиса на ФБР в Денвър потвърждават пред репортерите, че „нищо ново“ няма в този доклад. Всъщност, агенцията дори е изненадана от „нововъзникналото внимание към проблема“.

И все пак, тъй като службите бяха засипани с много запитвания по темата, комисията по комуникациите реши да актуализира първоначалната си страница със съвети и да публикува подробности за проблема на 11 април. А това допълнително затвърди погрешната идея, че властите току-що са разкрили някакъв нов вид злонамерен хак за „изцеждане“.

В крайна сметка това, което цялата ситуация потвърждава, е че официалните профили на важните правителствени агенции в социалните мрежи имат уникалното умение да създават неоснователна масова истерия.

„Изцеждането“

Един от репортерите на NYT се втурна да издирва хора, които са пострадали от „изцеждане“ на телефоните си. В крайна сметка след неколкодневно търсене той установи, че „в социалните медии единствените разкази от първо лице за „изцеждане“… включват двама души, като има и един, който „не може да потвърди на 100%“, но бил забелязал „странно поведение“.

Защо няма действителни хора, обвинени в „изцеждане“ или пък жертви на такова явление? Експертите по киберсигурност са скептично настроени.

„Защото не съществуват“, казва Анди Томпсън, евангелист в CyberArk, компания за информационна сигурност. „Няма много доказателства, които да показват, че „изцеждането“ е широко разпространен проблем“, казва Зулфикар Рамзан, главен учен в компанията за потребителска киберсигурност Aura. И двамата са на мнение, че явлението е по-скоро „доказателство за концепция“ и нищо повече.

Анализаторите на киберсигурността знаят за тази хипотетична заплаха от 2011 г. Тогава тя влезе в заглавията на конференциите по киберсигурност.

Възможно е, както предполагат щатските власти, да стане това – „злонамереният софтуер, инсталиран през повреден USB порт, може да заключи устройство или да експортира лични данни и пароли директно на извършителя“. Тогава престъпникът може, на теория, да открадне ценни пароли или други лични данни или да инсталира шпионски софтуер.

Но това би било желан метод за атака за хакера, ако се прицелва в конкретен човек, например високопоставен изпълнителен директор, държавен служител, политически дисидент или разследващ журналист. В този случай обаче по-вероятно е да се потърси по-ефективен начин за атака, например да се подмени кабел в офиса на този човек или друго пространство, което той определено ще използва, каза той, вместо да се саботира обществен порт.

Как се стигна дотук

Е, добре, при това положение как се стигна до днешната ситуация? Запитан дали е имало конкретен инцидент или серия от инциденти, които са предизвикали публикацията, говорителят на ФБР в Денвър се извини. „Съжалявам, че не мога да ви дам отговор, който да носи новина“, написа тя.

Публикацията, по думите на говорителката, произтичала от онова прословуто предупреждение, появило се през 2019 г. Причината, поради която човекът от отдела за социалните медии на ФБР го е споделил, е, че агенцията „редовно предоставя информация и съобщения за обществени услуги“.

С други думи, изглежда, че ФБР, подобно на много други държавни служби навсякъде по света, чувства необходимостта да бълва съдържание в социалните мрежи постоянно. И когато няма какво да каже, се обръща към стари неща, които са отдавна забравени, но могат да звучат актуално.

Съответно много новинарски издания, нетърпеливи да направят много кликове и гледания, побързаха да грабнат публикацията на ФБР и да я изстрелят в новинарския си поток. Още по-добре дойде фактът, че и двете служби – и ФБР, и комисията по комуникациите – се захванаха с темата. Това звучи сериозно, нали – щом две големи държавни агенции се занимават с един проблем, значи е значим. И това подсили историята. Или по-скоро истерията.

Изкривената дигитална реалност

Всичко това е просто поредният пример колко изкривена е дигиталната действителност, в която живеем. Колко лесно да е да пуснеш в интернет пространството невалидно, нерелевантно или остаряло съдържание и да подлудиш света с него, нали? Колко нетърпеливи сме станали и жадно „захапваме“ всяко късче информация, което ни попадне, без да си дадем време да помислим, да си зададем въпроси, да се вгледаме.

И още по-шокиращото е, че може дори да не помним, че това е стар „кьорфишек“, с който веднъж вече сме се срещали преди (не много) време. Навярно не помним, защото мозъците ни са претоварени от водопадите с новини, коментари, твърдения и шегички, които се изливат от социалните мрежи върху нас всеки ден.

Коментар