М-Тел консолидира центровете си за данни

Мобилтел избра платформата Teradata Active Enterprise Data Warehouse за консолидиране на центровете си от данни в обединена система, която ще поддържа повече потребители и данни, съобщиха от оператора.

Внедряването на технологията ще помогне на телекома по-добре да опознае клиентите и да приложи това познание в подобряване на връзките с потребителите, разработване на нови продукти, както и в ускоряване на икономическия растеж, поясниха от М-Тел.

“В миналото М-Тел използваше Data Warehouse, базиран на Microsoft SQL сървър, организиран в мартове. С увеличаване на обема данни и броя на потребителите, това решение вече не беше в състояние да удовлетворява нашите нужди”, каза Александър Щок, ИТ директор на Мобилтел.

“Решихме да преминем към консолидирана архитектура и да обединим данните от различните мартове. За да постигнем това, имахме нужда от база данни, оптимизирана за четене, която да е в състояние да поддържа едновременното използване на ресурсите от много потребители”, допълни Щок.

След обширно проучване М-Тел избира Teradata, на която е клиент още от 2007 година. Нововъведението включва ъпгрейд на съществуващата система до по-мощна, с по-добра производителност и увеличен дисков капацитет.

Подобренията ще дадат възможност за запазване  на детайлни данни в продължение на цяла година, а така също и за оптимално използване на хранилището за данни, уточниха от оператора.

Коментар