ИТ седмицата: свобода в интернет и продължаваща рецесия

Отминаващата седмица ще се запомни с важно решение на Европейския парламент, касаещо достъпа до интернет, както и с продължаващите съкращения във високотехнологичния сектор. Няколко пикантни случки от ежедневния живот пък подчертаха очертаваща се пълна зависимост от технологиите.

Европа забрани "рязането" на уеб достъпа. На своята пленарна сесия в Страсбург Европейският парламент одобри официално пакета от реформи в областта на далекосъобщенията. Едно от основните положения е решението относно спиране на уеб-достъпа на определени граждани във връзка с изпълнение на различни политики и програми. Нова разпоредба забранява на националните власти да ограничават достъпа до интернет, поради причини, свързани с държавната политика, освен ако е имало предварителна, справедлива и безпристрастна процедура и ефективно и навременно съдебно разглеждане.

Същевременно у нас правителството обеща бърз интернет навсякъде. Приетата национална стратегия за широколентов достъп ще насърчава развитието на инфраструктура за бърз интернет в цялата страна и ползване на електронни административни, медицински, правни и образователни услуги. В периода до 2013 година се предвиждат действия, които ще изравнят възможностите на жителите на отдалечените населени места и хората с увреждания, за които домът е най-добре приспособеното работно място.

Свободата в интернет не значи свободия. И от това разбиране се ръководи КЗК. Стана практика Комисията за защита на конкуренцията да налага имуществени санкции за неверни твърдения в интернет. Пред седмицата КЗК санкционира варненската фирма Глобъл Телеком ООД за увреждане доброто име на конкурент и нелоялно привличане на клиенти. Деянието е извършено чрез използване на ресурсите на интернет – по подобен казус КЗК се произнесе и през октомври.

Рецесията продължава да взима жертви

Може би кризата, която ни измъчва вече повече от година, тепърва има да се вихри, или пък тя e удобно извинение за мениджърски действия, които иначе няма как да се случат. Така или иначе масовите съкращения на служители в ИТ сектора продължават да "валят".

Sony Ericsson стана поредното попълнение в "черния списък" на масовите съкращения: компанията обяви, че ще затвори развойния си център в Северна Каролина, САЩ, освободжавайки 420 местни служители. Стъпката е част от план за глобална консолидация на регионалните офиси, който предвижда съкращаване на общо 2 000 служители по света.

Да си ИТ специалист във Финландия също не е сигурно занимание. Nokia обяви за още една вълна съкращения, която ще обхване 330 души. Планираната промяна ще засегне 230 служители в поделението в Оулу, Финландия и още около 100 човека в звеното в Копенхаген. Общият брой съкратени ще се равнява на около 2% от изследователския персонал на Nokia.

Рецесията дава и нелоши шансове за някои играчи. Компаниите Ericsson и Kapsch CarrierCom спечелиха търга за придобиване на GSM бизнеса на банкрутиралата Nortel. Ericsson придобива част от активите на GSM бизнеса на Nortel в Северна Америка за 70 милиона долара в кеш. Kapsch пък плаща 33 милиона долара за придобиване на по-голямата част от активите в Европа и Тайван, както и GSM-R бизнеса. В резултат на сделката Ericsson ще се сдобие с големи клиенти в Северна Америка като операторите AT&T и T-Mobile.

Едва ли кризата обаче е виновна за съдбата на музикалния компактдиск. Първи голям производител прекратява бизнеса с домашни и професионални CD плейъри. Британската компания Linn Products е взела това решение, след като продажбите в последните две години са намалели с 40%, а в същото време тези на цифровите MP3 плейъри нарастват. Според анализатори, CD плейърите ще последват съдбата на грамофоните.

Шумно огласената сделка между HP и 3Com се натъкна на препятствия тази седмица. Акционерите на 3Com са внесли съдебен иск срещу борда на директорите във връзка с предстоящото сливане с HP. Те настояват, че съветът на директорите на 3Com е трябвало да поиска повече пари, отколкото в крайна сметка предложи HP – 2,7 милиарда долара. Аргументът е, че според финансови анализатори цената на 3Com е по-висока.

Добрите новини

Мерките, предприети от HP за оптимизиране на бизнеса, вече дават резултат. Сливането с EDS и последвалото съкращаване на служители из почти всички поделения по света доведе до печалба от 2,8 милиарда долара за последното тримесечие. Приходите на корпорацията обаче са намалели с 8% до 30,8 милиарда долара през отчетния период.

Най-висшият представител на страната ни в структурите на HP – Саша Безуханова, директор „Публична администрация” Централна и Източна Европа, пък беше удостоена през седмицата с Ордена на Звездата на Италианската Солидарност. Високото държавно отличие връчи посланикът на Италия у нас Стефано Бенацо. Орденът се присъжда на Саша Безуханова за изключителни заслуги в развитието на двустранните икономически отношения.

В бедната откъм бизнес събития ИТ седмица Солитрон разшири партньорството си с Philips. Компанията вече е официален дистрибутор на потребителска електроника с холандската марка. Досега Солитрон предлагаше Philips LCD монитори, компоненти и аксесоари за компютри. Портфолиото вече включва LCD телевизори, аудио-видео техника и аксесоари.

Добри шансове се разкриват пред български организации и фирми, ако кандидатстват в Шестия конкурс по тема „Информационни и комуникационни технологии" на Седма рамкова програма с бюджет 286,4 милиона евро. Предложения се приемат от 24 ноември до 13 април 2010 година. Отделно по темите „Наука и общество" и „Социално-икономически и хуманитарни науки" на Седма рамкова програма са заделени повече от 120 милиона евро.

Софтуер на гребена на вълната

Вече има български продукт, базиран на иновативната "облачна" технология Azure Services Platform, обявена преди дни от Microsoft. Софтуерът „Трак Май Бизнес" (Track My Business), разработен от едноименната страртираща компания, се базира изцяло на Windows Azure и ще се продава като услуга. Клиентът ще заплаща конкретно каквото получава и колкото ползва. "Трак Май Бизнес" е услуга за управление на корпоративна логистика от всякакъв вид.

Иновативен инструмент за мобилен социален нетуъркинг, разработен от българската фирма Бианор, беше представен за първи път на международното ИТ изложение Интероп Ню Йорк. Мобилното решение Socialibrium помага на хората в движение да управляват по-ефективно своите взаимоотношения. Софтуерът обобщава автоматично всички ежедневно използвани комуникационни канали върху екрана на мобилния телефон и дава информация за това кой контакт най-много се нуждае от внимание.

Следващата операционна система на Microsoft, известна засега като Windows 8, ще се появи на пазара през 2012 година, съобщиха през седмицата технологични сайтове. Датата е била показана на един от слайдовете по време на демонстрация на Microsoft на конференцията PDC-2009.

Още една любопитна информация "изтече" от коридорите на развойните лаборатории на Microsoft. Версия 9 на браузера Internet Explorer ще поддържа стандарта HTML 5. В IE 9 се очакват също подобрения на производителността при работа с JavaScript.

Все по-зависими от технологиите

Човек проговори чрез компютър след 23 години "кома". Непоносимо дълго време Ром Хубен се опитвал да каже на хората около себе си, че не е в кома – както те си мислели. Днес компютър помага на Ром да общува с околните, а доклад на специалисти-медици сочи, че навярно неговият случай изобщо не е единствен. Казусът припомня и въпроса за истинското място на технологиите в живота.

И докато компютър буквално изважда човек от ада, нова социална игра праща други там. „Go to Hell” е творение на Electronic Arts, вдъхновено от предстоящата игра Dante’s Inferno. То взема канонизираните девет кръга на Ада от поемата и ги пренася във всекидневния живот. С натискане на един бутон всеки може да изпрати на приятелите си враг, място, продукт или марка от деветте кръга на Ада. Безплатното приложение се разпространява във Facebook, а потребителите могат да споделят данни в други онлайн дестинации като MySpace, iGoogle и Twitter.

НАСА и Microsoft пък създадоха сайт, който ще позволи на всеки желаещ да участва в научни изследвания на Марс. Проектът с необикновеното име Be a Martian (Бъди Марсианец) ще изпълнява няколко функции – развлекателна, образователна и научна. Хората ще се обучават и същевременно ще решават сериозни задачи, помагайки на агенцията.

След като родната КЗК вече глобява заради постинги в уеб-форуми, не е чак толкова изненадващо, че щатската полиция е способна да арестува човек за не-писане в Twitter. Полицията в Лонг Айлънд "закопча" вицепрезидента на музикалната компания Island Def Jam Records – Джеймс Ропо. Причината – не се наел да разпръсне тълпа от истерични тийнеджърки чрез публикуване на постинг в Twitter. Какво ли още ни очаква…

Коментар