Apple зае половината от световния пазар на обновени смартфони

iPhone на Apple e най-продаваният смартфон на вторичния пазар през 2022 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple е увеличила глобалните си продажби на реновирани смартфони с 16% през 2022 г., в сравнение с миналата година, сочи нов доклад на анализаторската компания Counterpoint Research. В резултат на това близо половината от ремонтираните смартфони, продадени в света за една година, вече са iPhone.

Анализаторите на Counterpoint изчисляват, че пазарът на резервни части за смартфони е нараснал с 5% на годишна база през 2022 г. Увеличението можеше да бъде по-осезаемо, ако продажбите на реновирани смартфони в Китай не бяха намалели със 17%, главно поради огнищата на коронавирусна инфекция и строгите политики на местните власти, насочени към ограничаване на разпространението на болестта.

Спадът в продажбите на китайския вторичен пазар на смартфони позволи на Индия, където този сегмент нарасна с 19% за година, да излезе на първо място в световната класация. След нея е Латинска Америка – там вторичният пазар на смартфони е нараснал с 18% през отчетния период.

До края на 2022 г. Apple завладя повече от 49% от вторичния пазар на смартфони, превръщайки се в най-бързо развиващата се марка в сегмента на използвани и реновирани устройства. Година по-рано делът на американската компания в този сегмент беше 44%.

Високото ниво на търсене на реновирани смартфони засяга продажбите на нови iPhone устройства и приходите от услуги на Apple на много пазари, отбелязват анализаторите.

Apple отдавна продава обновени iPhone чрез официални канали и предлага пълна едногодишна гаранция за батерията и кутията, което прави подобни устройства много привлекателни. В допълнение, компанията прилага различни екологични инициативи, насочени към устойчиво развитие, и редовно актуализира софтуера дори на по-старите модели iPhone.

За разлика от Apple, продажбите на смартфони на южнокорейската компания Samsung на вторичния пазар са намалели от 28% през 2021 г. на 26% през 2022 г.

Анализаторите смятат, че тази година тенденцията ще се запази, поради факта, че малък процент от потребителите на устройства с Android ще преминат към използване на iPhone. Делът на 5G смартфоните на вторичния пазар през 2022 г. е 13%.

Коментар