САЩ отказват да патентоват изобретения, създадени от AI

Творенията на изкуствения интелект засега нямат шанс да бъдат признати за патенти в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Върховният съд на САЩ отказа да разгледа жалба на учен относно отказа на Службата за патенти и търговски марки да издаде патенти за изобретения, създадени от система с изкуствен интелект.

Съдиите отхвърлиха жалбата на Стивън Талер срещу решение на по-ниска инстанция, че патенти могат да бъдат предоставени само на човешки изобретатели и че неговата система DABUS AI не може да се счита за законен създател на двете изобретения, както настоява ученият, съобщи Ройтерс.

Талер е основател на Imagination Engines, технологична компания за невронни мрежи, базирана в Сейнт Чарлз, Мисури. Той твърди, че разработената от него система DABUS (Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience) създава уникални прототипи на държач за чаша и авариен светлинен фар напълно самостоятелно.

Службата за патенти и търговски марки на САЩ и федерален съдия от Вирджиния отхвърлиха заявките на Талер за патенти за изобретения на основание, че DABUS не е физическо лице. Миналата година Апелативният съд на Федералния окръг на САЩ, който е специализиран в патентите, потвърди тези решения и заяви, че патентното право на САЩ изрично изисква изобретателите да бъдат хора.

Стивън Талер, от своя страна, каза пред Върховния съд, че AI се използва за иновации в области, вариращи от медицина до енергетика, и че отхвърлянето на генерирани от AI патенти „ограничава капацитета на нашата патентна система и пречи на намерението на Конгреса да стимулира оптимално иновациите и технологичния прогрес”.

Американският учен кандидатства за патенти за изобретения на DABUS в други страни, включително Обединеното кралство, Южна Африка, Австралия и Саудитска Арабия, но без особен успех. Той също оспори решението на Службата за авторско право на САЩ да откаже защита на авторските права за произведения на изкуството, създадени от неговия AI.

Поддръжниците на Талер, сред които видни академици, коментират, че решението на Апелативния съд „застрашава милиарди долари настоящи и бъдещи инвестиции, застрашава също конкурентоспособността на САЩ и е в противоречие със Закона за патентите”.

Коментар