AMD показва как суперкомпютърът LUMI помага на науката

LUMI е оборудван с EPYC и графични ускорители Instinct на AMD
(снимка: AMD)

Суперкомпютърът LUMI е една от най-бързите и енергийноефективни изчислителни машини в света, като разширява границите на научните изследвания. Машината е оборудвана с процесори EPYC и графични ускорители Instinct на AMD.

В ново видео AMD представя уникален поглед върху мощната изчислителна система, върху възможностите и изследователските проекти, захранвани от суперкомпютъра. Работата между AMD, HPE и LUMI отваря вратата за нови насоки и приложения, включително:

  • Тласкане напред на изследванията Дестинация Земя (Destination Earth). Това е инициатива за създаване на цифров близнак на климатичните системи на Земята, който ще помогне на учените да разберат как нашата планета да се адаптира към и да се повлияе на изменението на климата в различни области, включително горските пожари, биоразнообразието и продоволствената сигурност.
  • Подпомагане на изследванията с ComPatAI за откриване на рак – тези изследвания се базират на количествени данни, водещи до по-бързи и по-точни диагнози.
  • Обучаване на езиков модел. Сътрудничеството между CSC, Hugging Face и AMD даде възможност на BLOOM, финландски езиков модел, да бъде използван за обучение и създаване на най-големия финландски езиков модел на LUMI.

Коментар