Apple подготвя виртуален AI треньор за уелнес

Apple влага целенасочени усилия в услугите за здравословен начин на живот
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple работи върху виртуален треньор с изкуствен интелект, наречен Quartz, който ще помага на потребителите да поддържат здравословен живот – цялостно възстановяване, укрепване на съня и придобиване на правилни хранителни навици.

Quartz ще „използва данни от AI и Apple Watch, за да прави препоръки и да предлага програми за обучение, съобразени с конкретни потребители”, се казва в описанието на новата услуга, за която съобщава Блумбърг.

Очаква се виртуалният AI треньор да стане достъпен за масовата аудитория през следващата година. Няколко екипа в Apple работят по проекта, включително отделите по здравеопазване, Siri и AI.

Същевременно, през юни тази година, на Световната конференция на разработчиците (WWDC), Apple ще представи версия за iPad на приложението Health, която ще бъде включена в iPadOS 17. Очаква се изданието за таблети да увеличи популярността на Health в медицински институции, където тези устройства са популярни.

Health служи като хранилище на данни за фитнес, събрани от Apple Watch и външни медицински досиета. Може да се използва и като портал, където потребителите споделят информация с лекари. На WWDC компанията ще покаже и нови инструменти за Health, като проследяване на емоции и функции в помощ на потребителите с късогледство.

Apple също работи върху технология за неинвазивен мониторинг на кръвната захар, подпомагана от сензори, в рамките на секретната група Exploratory Design Group. Твърди се, че наскоро компанията е постигнала значителен напредък в това направление и сега се опитва да намали размера на устройството поне до този на iPhone.

Коментар