Големите батерии в Европа ще достигнат 95 GW до 2050

Ролята на комуналните системи за съхранение на енергия продължава да се пренебрегва при трансформацията на енергийната мрежа (снимка: CC0 Public Domain)

В Европа големите батерии – тези, предназначени за съхранение на енергия в комунален мащаб – ще достигнат общо 42 GW капацитет до 2030 г. и 95 GW до 2050 г., според данни от Aurora Energy Research. Добавянето на капацитет ще се случи благодарение на инвестиции в размер на над 70 милиарда евро между 2023 г. и 2050 г. Повече от 40% от капитала ще бъде разгърнат до края на 2030 г.

Батериите с повече от четири часа капацитет за съхранение ще съставляват 61% от общия инсталиран капацитет през 2050 г., в сравнение с 22% през 2025 г., прогнозира Aurora Energy Research в новия си доклад. Анализът определя Германия, Великобритания, Гърция, Ирландия и Италия като най-атрактивните пазари в Европа поради политиките, регулаторната подкрепа, възможностите за натрупване на приходи и търсенето на нисковъглеродна енергия.

Гърция, например, си е поставила най-амбициозните цели за съхранение на енергия чрез батерии в Европа: 6 GW до 2030 г. Тя е следвана от Италия с цел от 3 GW до 2030 г.

Докладът обаче посочва, че все още има възможност за по-нататъшен растеж на големия „парк“ от батерии в Европа. Aurora Energy Research отбелязва, че 14 от 24-те държави, които оценява, все още нямат никакви стратегии или поне дефинирани цели за внедряване на комунални системи за съхранение на енергия. Една от тези страни е Германия, но самият обхват на нейния бързо нарастващ капацитет от възобновяеми източници я прави привлекателен пазар за съхранение.

„Батериите представляват атрактивна инвестиционна възможност в енергийния сектор на Европа“, казва Райън Александър, ръководител по изследванията на европейските електроенергийни пазари в Aurora Energy Research. „Несъмнено ще има предимство за инвеститорите при ранното им насочване в тази област: очакваният скок в търсенето на батерии през следващите десетилетия създава предпоставки за насищане, което може да доведе до спад на приходите, тъй като пазарите стават пренаселени“.

Публикуването на доклада съвпада с изявление на комисаря по енергетиката на Европейската комисия Кадри Симсон, което подчерта значението на съхранението на енергия за усилията на Европа за декарбонизация.

„Имаме много теми в дневния ред. Но съхранението е в основата на изграждането на декарбонизирана, гъвкава и рентабилна енергийна система чрез електрификация и интеграция на енергийната система“, каза Симсън миналата седмица. „Факт е, че ролята на съхранението често се пренебрегва“, допълни той.

Коментар