Microsoft ще придобие Activision Blizzard, въпреки делото на FTC

Microsoft е все по-близо до финализиране на сделката по поглъщане на Activision Blizzard
(снимка: Microsoft)

Microsoft планира да завърши придобиването на разработчика на игри Activision Blizzard, въпреки делото, което Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ заведе срещу тази сделка.

Според източници на Ню Йорк Пост, Microsoft е оптимист за получаване на одобрение от регулаторния орган на Обединеното кралство за своето придобиване. Същевременно сделката беше критикувано тази седмица от председателя на FTC – Лина Хан като „нечестно мегасливане, което би задушило конкуренцията в сектора на видеоигрите”.

Одобрението от Службата за конкуренция и пазари на Обединеното кралство (CMA) се очаква тази седмица. Microsoft очаква окончателно решение и от Европейската комисия през май.

Ако компанията получи одобрение в Европа, планът ѝ ще бъде бързо да приключи сделката с разработчика на Call of Duty на цена от 95 долара за акция. Но ако Microsoft се откаже от сделката, тогава акциите на Activision Blizzard ще паднат до 75 долара за брой.

Федералната търговска комисия, която заведе дело срещу Microsoft още през декември 2022 г., възнамерява да оспори сделката, но самата Microsoft планира да използва одобрението на европейските антитръстови органи. В такъв случай ще бъде много трудно FTC да получи подкрепата на съда.

Според източниците на NYC Post, има две възможности за FTC – или да запази курса и да не търси разпореждане на Федералния съд, ако CMA и Европейският съюз одобрят сливането, и след това да договори най-доброто споразумение, което може да получи от Microsoft по същите правила като европейските сделки, или да продължи делото в националния съд с надеждата да спечели и отмени сливането, въпреки че това може да отнеме повече от година.

По-рано сделката между Microsoft и Activision Blizzard беше одобрена в Саудитска Арабия, Сърбия, Бразилия, Чили, Япония и Южна Африка.

Коментар