OLED екран показва и скрива релефни, изскачащи бутони

Специален слой под OLED панела създава релефни бутони, които се появяват и изчезват
(снимка: Future Interfaces Group)

Изследователи от университета Карнеги Мелън изобретиха дисплей, който при команда може да създаде издатини на повърхността си. С подобна концепция експериментират и други екипи, но OLED дисплеят на Крейг Шулц и Крис Харисън от Future Interfaces Group (FIG) е по-тънък, по-лек и по-гъвкав.

Специален слой Flat Panel Haptics се поставя под OLED панел, за да създаде повдигнат екран, разказва за иновацията Engadget. Вградените електроосмотични помпи (EEOPs) представляват масиви от течни помпи върху тънък слой, вграден в устройство със сензорен екран, като смартфон или автомобилен дисплей.

Когато елемент на екрана изисква изскачащ бутон, течността изпълва част от EEOP слоя и горният OLED панел се огъва, за да приеме тази форма. Резултатът е „физически бутон”, който стърчи от повърхността с цели 1,5 мм – достатъчно, за да направи разликата. Когато бутонът бъде премахнат от екрана, панелът се връща в плоско състояние.

Изследователският екип казва, че запълването на всяка област отнема около една секунда и, че релефните бутони се усещат твърди на допир.

Технологията напомня на отварящата се сензорна клавиатура Tactus, която е под формата на обемист калъф за iPad mini. Прототипът на FIG може да придобие по-динамични форми и размери, а разработчиците твърдят, че дебелината на техния продукт го отличава от останалите.

„Основното предимство на този подход е, че цялата механична система е вместена в компактен и тънък форм-фактор. Нашите стекове от устройства са дебели под 5 мм. Освен това те са автономни, захранвани само от двойка електрически кабели и управляваща електроника. Леки са (по-малко от 40 грама) и могат да издържат достатъчно сила, за да се справят с взаимодействието с потребителя”, казват изследователите.

Изскачащите бутони в сегашната си форма имат ограничен набор от форми и размери, което намалява тяхната гъвкавост. Но ако разработчиците успеят да приложат същия принцип към слой с повече/по-малко изскачащи бутони (по-висока разделителна способност на пикселите), това може да отвори нови възможности за потребителско взаимодействие, вкл. писане, игри, управление на автомобил и дори такива специални функции като брайлово писмо на екрана.

Коментар