3D биопринтер от LEGO печата човешка кожа за експерименти

Този 3D биопринтер е сглобен от блокчета LEGO на стойност няколкостотин долара
(снимка: Cardiff University)

Учени решиха важен проблем в областта на 3D отпечатването на живи човешки тъкани. Те създадоха аналог на сложно и скъпо оборудване от обикновени комплекти LEGO и са готови да споделят своя опит с всички.

Един индустриален 3D биопринтер струва десетки и дори стотици хиляди щатски долари. Но сега група изследователи от университета в Кардиф (Обединеното кралство) сглобиха такъв принтер от няколко комплекта LEGO за общо $624, съобщи Science Alert. Най-скъпите части са интелигентният блок Lego Mindstorms и лабораторната помпа.

Принтерът от LEGO печата с биогел, в който са разтворени клетки от човешка кожа. Дюзата на принтера създава триизмерен модел на кожната тъкан в петриево блюдо, слой по слой. В бъдеще учените възнамеряват да проучат гелове с различен състав и дюзи с различни диаметри, за да се опитат да възпроизведат човешката кожна тъкан възможно най-точно.

Всичко това се прави с цел да се получат много проби от жива тъкан за медицински експерименти. При нормални условия биологичният материал се получава или от донори, или като отпадък след операции. И в двата случая процедурата за получаване на биоматериали е доста сложна, така че дори такъв домашен LEGO принтер може да бъде приемливо решение за медицински експерименти.

Достъпният като цена 3D принтер печата образци на човешка кожа от гел
(снимка: Cardiff University)

Данните за разработката, описващи сглобяването, настройката и работата на принтера, са публикувани в списание Advanced Materials и са свободно достъпни тук. Всеки може да възпроизведе този 3D биопринтер и да го използва в работата си.

Коментар