Intel отчете най-голямата загуба в историята си

Приходите на Intel за периода януари-март 2023 г. намаляха с 36% на годишна база
(снимка: Walden Kirsch / Intel Corp.)

Първото тримесечие на 2023 г. донесе нетна загуба на процесорния гигант Intel в размер на 2,8 милиарда долара, или 66 цента на акция. Това е най-голямата загуба в историята на компанията, съобщи CNBC. Година по-рано нетните приходи на Intel бяха 8,1 милиарда долара и 1,98 долара на акция.

Приходите на компанията за периода януари-март 2023 г. са намалели с 36% на годишна база до 11,7 милиарда долара. Загубата извън GAAP, която не взема предвид въздействието на преструктурирането на инвентара, скорошната промяна в опциите за акции на служителите и други разходи, свързани с придобиване, е 4 цента на акция, сочи финансовият отчет.

Продажбите на Intel, един от най-големите производители на полупроводници в света, спадат за пето поредно тримесечие. В допълнение, текущата загуба, вече втора поред, се превърна в антирекорд за Intel, надхвърляйки загубите на компанията през четвъртото тримесечие на 2017 г. в размер на $687 милиона.

Коригираната загуба на акция и приходите обаче са малко по-добри от прогнозата на Уолстрийт от 15 цента на акция и съответно 11,04 милиарда долара приходи. След публикуване на финансовия отчет акциите на Intel леко поскъпнаха, но курсът им се колебаеше в търговете след затваряне на борсата. От началото на тази година ценните книжа на корпорацията са поскъпнали с повече от 10%, отбелязва Ройтерс.

Приходите на подразделението Client Computing Group, което отговаря за доставките на чипове за персонални компютри, са намалени с 38% до 5,8 милиарда долара. Въпреки това, в коментарите си за финансовите резултати, главният изпълнителен директор Патрик Гелсингър даде да се разбере, че пазарът на компютри вече е близо до най-ниската си точка и компанията разчита на скорошно възстановяване на индустрията.

„Виждаме нарастваща стабилност на пазара за персонални компютри. Корекциите на инвентара до голяма степен вървят според очакванията”, каза изпълнителният директор на Intel, цитиран от CNBC.

В подразделението Data Center Group, което произвежда сървърно оборудване и решения за центрове за данни, продажбите са намалели с 39% до 3,7 милиарда долара. Бизнесът на Network and Edge Group регистрира 30% спад и $1,5 милиарда приходи.

„Пазарите на сървърно и мрежово оборудване все още не са достигнали дъното, тъй като търсенето от облачни доставчици и предприятия остава слабо”, коментира Гелсингър.

В същото време Intel отбеляза, че усилията на компанията да намали разходите, включително чрез съкращения, дават резултати. Ръководството очаква да спести около 3 милиарда долара през 2023 г. и до 10 милиарда долара годишно до 2025 г.

Насоките на Intel за второто тримесечие предполагат загуба от 4 цента на акция и приходи от 12 милиарда долара. Анализаторите очакват продажби от 11,75 млрд. долара и печалба от 1 цент на акция.

Коментар